Torsdag var det høring i Storingets utdannings- og forskningskomité om tiltak mot lærermangel. Her ved komitemedlemmene Marit Arnstad (Sp), leder Roy Steffensen (Frp) og Torstein Tvedt Solberg (Ap).Foto: Helge Mikalsen/VG
Klar tale fra organisasjonene: Fjern firerkravet og steng bakdøra
Fire av de fem høringsinstanser som i dagens stortingshøring kommenterte firerkravet i matematikk ville droppe det.
Torsdag var det duket for høring i Stortingets utdanningskomite om et representantforslag om et krafttak mot lærermangel. Bak forslaget står stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.
Annonse
Forslaget går blant anna ut på å fjerne kravet om å ha minimum fire i matematikk-karakter fra videregående for å komme inn på lærerstudiet, slik at studiet kan rekruttere breiere.
Elevorganiasjonen, Universitet- og høgskolerådet, Skolenes Landsforbund og Creo valgte alle å bruke av sin tre minutters taletid til å argumentere for at kravet om fire i matematikk fra videregående for opptak til lærerutdanning burde bort.
Elevorganisasjonen foreslo et krav om tre i alle faga norsk, engelsk og matematikk. Høgskolerådet foreslo krav om tre i matematikk hvis den totale poengsummen var over ei viss grense.
Bare NHO gikk inn for å beholde kravet. NHO viste til at 6 av 10 norske bedrifter melder om udekka kompetansebehov. Kvaliteten på grunnopplæringa i skolen er et viktig ledd i kjeden for å endre dette, og god matematikkundervisning er viktig, ifølge NHO.
Steng bakdøra
Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal meinte at myndighetene måtte stenge bakdøra inn i klasserommet. Så lenge arbeidsgivere lett kan ansette ufaglærte i lærerstillinger blir det liten effekt av tiltak for å få flere kvalifiserte lærere.
– Lov og forskrift gjør det alt for enkelt og billig å sette inn ansatte uten utdanning, sa Handal.
Steffen Handal trakk også fram at 40 000 med lærerutdanning arbeider i andre yrker. At så mange hadde slutta i skolen kalte han svikt fra arbeidsgiversida.
Leder i Skolelederforbundet Stig Johannesen tegna en vond sirkel: Skolelederen er viktig for å sikre lærerne arbeidsforhold som gjør at de blir i jobben. Men siden skoleledere rekrutteres blant lærere blir lærermangel en trussel for rekruteringa til ledere.
Johannesen etterlyste også at lederne fikk flere fullmakter. Det trengs for å kunne sette sammen et bedre lag rundt elevene, ifølge Skolelederforbundet.
I forslaget om et krafttak mot lærermangel er den såkalla avskiltinga av lærere foreslått fjerna. Det betyr at lærere som tok lærerutdanning før de siste krava om fordyping i fag var innført, ikkje må oppjustere seg.
Partia vil innføre en tillitsreform i skolen for at at det totale omfanget av kartlegginger, målinger, rapporteringer og dokumentasjonskrav på nasjonalt og lokalt nivå reduseres.
– Da får lærerne mer tid til læring og oppfølging av elevene, og deres profesjonelle handlingsrom ivaretas, heter det i forslaget.