Ifølge arbeidstidsavtalen for kommunesektoren har lærere «rett til å få redusert undervisningen med inntil 6 % fra skoleårets begynnelse det første yrkesåret etter fullført faglig og pedagogisk utdanning.»
Men hver fjerde nyutdannede i undersøkelsen svarer at de ikke har fått redusert undervisningstid.
– Vi mener det er et klart arbeidsgiveransvar å sørge for god innføring i yrket som blant annet inkluderer redusert undervisning og veiledning. Denne undersøkelsen viser at mange arbeidsgivere svikter de nyutdanna i denne viktige fasen i arbeidslivet, sier påtroppende leder av Pedagogstudentene, Elise Håkull Klungtveit.
Under halvparten av de nyutdannede lærerne som begynte i videregående svarte at de fikk redusert undervisningstid.
Grafikken under viser hvor stor andel av de nyutdannede på de forskjellige trinnene som svarer at de får redusert undervisningstid. De resterende har enten svart "nei" eller "vet ikke" på spørsmålet.
De nyutdannede er også spurt om de får delta i en veiledningsordning i den nye jobben. Pedagogstudentene feiret en stor seier da Stortinget i 2018 øremerket 60 millioner kroner til en bedre veiledningsordning for nyutdannede.
6 av 10 nyutdannede i undersøkelsen svarer at de har fått tilbud om veiledning.
– Det er kjempeviktig for nyutdannede å få veiledning. Undersøkelsen viser at mange ikke får det, selv om det er politisk enighet om at det skal de, sier Klungtveit.
Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, KS, har et litt annet syn på funnene i spørreundersøkelsen.
– Vi merker oss at det store flertallet av våre medlemmer tilbyr de nyutdannede lærerne redusert undervisning det første yrkesåret, skriver avdelingsdirektør i KS, Kristin Holm Jensen, i en e-post.
Hun viser til at de tilbyr kurs og veiledning til kommuner og fylkeskommuner om avtaleverket og arbeidstidsavtalen for å bidra til at disse blir fulgt opp.
– For KS er veiledning av nyutdannede nytilsatte lærere viktig for å bidra til at de får nødvendig støtte og motivasjon til å bli værende i yrket. Vi samarbeider både med lærerorganisasjonene og andre om å følge opp dette, skriver Jensen.