Kutt i høyere utdanning finansierer budsjettforliket
Blant dem som får kutt etter at regjeringen inngikk sitt budsjettforlik med Fremskritsspartiet.er Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.
Direktør i Nokut Kristin Vinje hadde nettopp et innlegg i Utdanningsnytt der hun skildrer evalueringen av den integrerte lektorutdanninga. Samtidig er Nokut sterkt inne i arbeidet med å evaluere og kvalitetssikre den femårige grunnskolelærerutdanninga.
– Kommer kuttet til å gå ut over Nokuts arbeid med lærerutdanningene?
– Kuttet kom svært overraskende. Opposisjonen på Stortinget hadde kutt for Nokut på sine alternative budsjett. Men ikke regjeringen, og ikke Fremskrittspartiet. Så jeg er både skuffet og overrasket, sier Vinje, og fortsetter:
– Kunnskap om lærerutdanningene er en svært sentral del av oppdragene våre. Nå har vi naturlig nok ikke fått kastet rundt på budsjettene siden dette kom mandag kveld. Men jeg tror nok at vi i alle fall skal kunne fullføre arbeidet med det integrerte lektorprogrammet som planlagt, sier hun.
Les også: Pensjonskutt for private barnehager blir reversert
Mer å gjøre, mindre penger
Vinje trekker likevel fra at oppgavene har vokst for Nokut. De har blant annet fått oppgaver knytta til fagskolene. Å vurdere søknader om godkjenning av utenlandske utdanninger er en voksende oppgave fordi søknadsmengden øker.
– Så vi får mer å gjøre og mindre penger. Men om vi har mista fem millioner, så har vi 170 millioner igjen, sier Kristin Vinje.
Ifølge nettavisa Khrono betyr budsjetteforliket et kutt på anslagsvis 35 millioner kroner for universitet og høgskoler. Forskningsrådet, som alt fikk et kutt på 400 millioner i regjeringens forslag, får kutt på ytterligere 25 millioner.
Utdanningsnytt har tidligere skrevet om stor skuffelse over at statsbudsjettet ikke inneholdt finansiering av det femte året i grunnskolelærerutdanninga.