Lærer Kim F. Torrejas .
Foto: Privat
Frustrert etter tvungen lønnsnemnd:
«Skal lærere være runde i kantene og politikerne firkantet?»
Da beskjeden om tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken kom fredag, oppsummerte Kim F. Torrejas lærernes frustrasjon med politikerne i ti punkter.
– Man blir frustrert. Så jeg postet et innlegg om hvorfor man reagerer. Det har kommet mange kommentarer, men ingen negative. Det tyder jo på at mange lærere er enige, sier Torrejas som er lærer ved Høyenhall skole i Oslo.
Fredag endte kommunestreiken i tvungen lønnsnemnd. Mandag ble det også utfallet for streiken i Oslo.
– Jeg synes det er utrolig trist. Vi kommer til å følge nøye med på politikerne fremover. De har skuffet oss gjentatte ganger nå, og det er ikke rart at mange opplever at det politikerne sier under valgkampene bare er retorikk og ikke praktisert politikk, sier Torrejas.
– Ved neste lønnsoppgjør er jeg nok ikke alene med å forvente ekstra godt utfall. Politikerne burde signalisere til unge søkere til utdanningene, at lærere er viktige og verdsatt.
Ti grunner
Høyenhall-læreren synes det er så mange grunner til at lærerne nå skal få et lønnsløft.
– Jeg vil poengtere at jeg er veldig godt fornøyd med min egen arbeidsplass og ledelse, men følte behov for å opplyse om de mange grunnene lærerne har til å være frustrert over politikerne, sier Torrejas.
Her er hva han skrev:
- Covid har krevd mye overtidsarbeid og frarøvet lærere mye fritid. Vet politikerne at vi samtidig har prøvd å innføre fagfornyelsen?
- Lærere har følt seg utrygge pga. manglende smittevern. Hvor er retten på trygt arbeidsmiljø?
- Politikerne har pålagt lærere en utmattende spontanitet og fleksibilitet ved å gjøre plutselige endring i trafikklysmodellen. Vet de ikke hvor kompleks lærerhverdagen er?
- Lærere fikk avslag på å holde hjemmeskole siste uken før juleferien for å unngå smitte før høytiden. Skal lærere være runde i kantene og politikerne være firkantet?
- Lærere fikk ingenting ved lønnsoppgjøret i høst, ei heller bonus eller overtidsbetalt. Lærere har ikke krevd å få mer enn andre, men å tette et lønnsgap som har utviklet seg over flere år. Har politikerne tenk til å gi lærere annet enn applaus?
- Lærere har ikke blitt prioritert i vaksinekøen selv om de er blant de mest eksponerte yrkene. Tror politikerne at folk tror på dem når de påstår at de sympatiserer med lærere?
- Det er tydelig i mediene, på Debatten, på Dagsnytt 18, på Ærlig talt, at lærere har det tøft og politikerne «har forståelse for dette». Hvorfor skjer det ingen forandringer da?
- Hvis lærere stiller opp for seg selv, blir de sårbare barna skjøvet frem som argument for å kneble debatten. Når skal lærere få lov til å ytre seg og faktisk bli lyttet til?
- Læreres frustrasjon har presset oss til siste middel: Streik. Streiken ble på svært tynt grunnlag avblåst. Hvorfor gjør politikerne det så vanskelig for lærere å undervise om demokrati og medborgerskap, folkehelse og livsmestring, og bærekraftig utvikling?
- Politikerne deler ut nye millionlønninger til skoledirektørene, og politikere med hjemmekontor får vaksine før lærere. Skjønner de at de viser fingeren til lærere?
I kommentarfeltet til Facebook-innlegget skrev en annen lærer "Fint om alle parti kan lage ei tydeleg kulepunktliste som svar.
– Jeg synes det var en flott idé før valget til høsten, sier oslolærer Kim Torrejas.