Hundrevis vil bli lærer i skole som ennå ikke er bygd
Nystartede Vika videregående skole i Oslo tar imot de første elevene til høsten, men skolen står først ferdig i 2025. Da de søkte etter 12 lærere, kom det i alt 672 søknader.
Rektor ved skolen er Stine Jeppesen.
– Vi har lest alle søknadene. Det kan jo hende man hadde gått glipp av noe veldig bra, hvis man la noen til side. Jeg er også opptatt av å ha en skikkelig og ryddig prosess. Alle som søker skal være trygge på at vi leser søknaden deres, sier Jeppesen.
Lang prosess
Med så mange søkere, var det en møysommelig og tidkrevende prosess å gå igjennom søknadsbunken.
– Det var veldig få som ikke var formelt kvalifisert. Utvalget var bredt og vi hadde mange gode kandidater. Noen av søkerne var ikke formelt ferdig med utdanningen, men var i sluttspurten på utdanningen sin og ville være det når skoleåret starter.
– Var det noen av søkerne som kom fra lærere som hadde gått ut av læreryrket?
– Ja det var noen som hadde forsøkt seg i andre bransjer.
– Tror du at det er søkere som søker seg tilbake til skoleverket på grunn av usikkerhet i arbeidsmarkedet i disse koronatider?
– Det har jeg ikke registrert.
Les også: Lærerne sakker akterut i lønnskampen
Bemanner opp hvert år
Når Vika videregående skole starter opp til høsten vil de starte opp med fem paralleller på første trinn.
– Det er en kabal som skal gå opp når vi ansetter lærere. De skal ha undervisningskompetanse i de fagene vi skal ha også vil vi at det skal bli et team med lærere i de ulike fagene, sånn at vi får et fagmiljø. Det har vi fatt til, sier rektor Jeppesen.
De neste årene skal hun bemanne opp hvert år til hun har lærere på alle trinn, også skal hun bemanne ytterligere opp når skolen står ferdig om noen år.
– Det er en kabal som skal legges for fremtiden, i tillegg for hvert år fremover. Når lokalene i Myntegata står ferdig om fire eller fem år skal vi tilby flere studievalg enn studiespesialiserende, så da må vi tilsette år for år, sier rektoren.
Fem klasser
Til høsten får 150 elever tilbud om å begynne ved den nye sentrumsskolen i Oslo. Per nå er det 130 elever som har skolen som førstevalg.
– Det er veldig mange som har den som andre eller tredje valg, så vi kommer til å fylle opp klassene. Alle elever er velkommen hos oss. Er de ikke motiverte, skal vi skape motivasjon. Vi legger vekt på elevaktiv undervisning, sier Jeppesen.
Skolen starter opp i leide lokaler i Cort Adelers gate. Når de flytter over til Myntegata om noen år er det inn i kvadraturen rett bak Akershus festning, der det gamle forsvarsbygget er. De vil etter planen bli samlokaliserte med næringsdrivende, organisasjoner og kulturaktører.
– Det vil bli satt opp et nybygg, men deler av bygningsmassen vi skal benytte er vernet. Vi blir samlokalisert med flere andre næringsdrivende og det gir oss mulighet til å samarbeide med disse, sier Jeppesen.
Rektoren er spent på åpningen av den nye skolen etter sommerferien.
– Jeg håper så inderlig at vi kan åpne med elever og ansatte til stede. Vi sjonglerer selvfølgelig med tanker om at koronaen fortsatt er her, men det hadde vært så fint om vi alle kunne møtes, både elever og lærere.
Varierende interesse
Mange skoler søker etter lærere på våren.
Rektor ved Nydalen videregående skole Linn-Siri Jensen har også søkt etter lærere i år.
– Jeg har ikke eksakte tall, men anslår at vi har om lag 40 prosent flere søknader i år enn i fjor, sier Jensen.
Ved Lambertseter videregående skole har de bare søkt etter en vikar i år.
– Vi har hatt kun vikariater utlyst siste halvår. Vi har god søkning, men erfarer ikke noen stor endring i volumet totalt, sier rektor Siv Jacobsen.
Kuben videregående skole har også søkt etter lærere. Assisterende rektor ved Kuben er Marianne Dahl.
– Vi får ca. 200 søkere på våre utlysninger om våren. Da er det mange stillinger i samme utlysning, både faste og årsvikariat. Jeg mener det har ligget rundt dette tallet de siste årene, faktisk kanskje litt færre i år, men det kan også være fordi vi har krav om at du har fagene norsk, kroppsøving, engelsk eller matematikk i år, sier Marianne Dahl.