– Nei! Lærere skal ikke tie stille – de skal ytre seg

Lærere må bruke stemmen sin og si ifra, i hvert fall om temaer de er eksperter på – slik som skole, mener Madeléne Leidland (25).

Publisert

Leidland har skrevet flere kronikker og innlegg i aviser, og noen lar seg provosere av den unge kvinnens ytringer.

– Heldigvis er det ikke mange, og det går ikke så inn på meg, men det er utrolig hva enkelte får seg til å si, sier Leidland til Utdanning.

– Husker du noen av kommentarene?

– Jeg sletter dem som oftest, men noen mener at jeg som jente ikke bør mene så mye, og jeg blir beskyldt for å være oppmerksomhetssyk. Og så at jeg som lærer ikke bør ytre meg.

 

 

Anonymt brev i posten

Leidland skriver helst om temaer som opptar henne, slik som religion, skole, psykisk helse og retten til å ytre seg.

– For meg er det viktig å skrive om ting jeg er opptatt av og som jeg har kjennskap til, da mener jeg at man får større troverdighet. En behøver ikke å ha en mastergrad om et tema for å skrive om det. Tidligere skrev jeg mye om psykisk press og prestasjonspress, fordi det var noe jeg hadde følt på kroppen. Jeg er ikke redd for å være personlig. I dag skriver jeg mer om skole og religion, forteller Leidland.

Hun jobber som menighetspedagog i Rolvsøy menighet i Østfold. En av arbeidsoppgavene hennes er å ha konfirmasjonsopplæring for kommende konfirmanter.

– Jeg snakker blant annet med dem om å ha mot til å stå for egne meninger og at det er en viktig egenskap. I og med at jeg jobber i kirken, er det naturlig for meg å være opptatt av religion og tro.

Etter et innlegg i avisen om skolegudstjeneste, mottok hun et anonymt brev i posten.

– På selveste julaften i 2015 fikk jeg et brev der en person lekset opp for meg, men jeg tok det ikke så tungt.

 

Lærere holder kjeft

Hun har blant annet blitt beskyldt for å være hjernevasket. En av kommentarene hun fikk, var at: «lærere skal tie stille og undervise i sine fag. Sine personlige synspunkter på ting kan de holde for seg selv privat.»

– Sånne kommentarer skremmer ikke meg til taushet, heller det motsatte. Altfor mange lærere holder kjeft. Lærere er eksperter på skole og bør si ifra mye mer. De må tørre å ytre seg sånn at de når frem til de som bestemmer.

Hun skulle ønske at flere lærere deltok i det offentlige ordskiftet, ved å skrive leserbrev og kronikker.

– Samfunnet fortjener å høre hva læreren mener. Ytringsfriheten er for alle, også lærere.

 

Her er en tweet Leidland skrev etter å ha blitt kritisert for å ytre seg.

 

Powered by Labrador CMS