En ringerunde Utdanning har gjort blant flere skoler, viser at blant søkerne er det ingen lærere som ønsker seg tilbake til yrket etter å ha vært i andre bransjer i mellomtiden. Illustrasjon: Egil Nyhus
Rømmelærerne vender ikke tilbake
Ingen av skolene Utdanning har vært i kontakt med, har fått inn søknader fra lærere som har forlatt yrket.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) håper at lærere som har forlatt læreryrket, skal komme tilbake til skoleverket.
– Nå når lærernormen er på plass, kan det tenkes at flere av dem som har forlatt yrket, kanskje kommer tilbake til skolen fordi det skjer mye spennende, og det er bedre vilkår, sa Sanner til Utdanning ved en tidligere anledning.
I Time kommune i Rogaland søker en skole etter lærer i disse dager. Rektor Jorunn Hauff ved Undheim skule er glad om hun får tak i kvalifiserte søkere.
– Nei, det er ingen som har vært i et annet yrke og som søker seg tilbake her hos oss. Dette er en liten grendeskole, og vi skal være glade om vi får søkere som er kvalifiserte, sier Hauff til Utdanning.
Håper økt anerkjennelse kan friste
– Hva tror du skal til for at lærere som har forlatt skoleverket, skal søke seg tilbake?
– Det er jeg ikke sikker på, men jeg har merket meg at anerkjennelsen av læreryrket har blitt bedre med årene. Profesjonen har fått mer respekt, og det virker som det er større forståelse i samfunnet for at læreryrket er krevende. Det håper jeg kan bidra til at flere blir lærere, sier Hauff.
Rektor ved Undheim skule har vært assisterende rektor og rektor i til sammen seks år. I hele den perioden har hun følt at det har vært vanskelig å få fatt i kvalifiserte lærere.
– Jeg sitter jo i ledergruppa i kommunene også og har ikke hørt at noen av de andre skolene har fått søknader fra lærere som har forlatt læreryrket og som vil søke seg tilbake, forteller Hauff.
Gylden mulighet
I Skedsmo kommune i Akershus har vi Kjellervolla skole. De søker også etter lærer.
– Jeg har ikke helt oversikt over søknadsbunken, men jeg kan ikke komme på at det er noen som ønsker å søke seg tilbake til skolen. Vi ansatte også noen nye lærere i august. De var enten nyutdannede eller kom fra en annen lærerjobb, kan rektor Olav Strømhylden fortelle.
Lysaker skole i Bærum er på jakt etter tre vikarer. Et vikariat er jo en gylden mulighet til å prøve ut læreryrket.
– Nei, ingen av dem som har søkt hos oss har vært ute av læreryrket. Vi ansatte ingen nye nå i høst og hadde dermed ingen utlysninger da. Vi har så stabilt personale, så det er kun disse tre litt kortere vikariatene vi skal ha besatt, sier rektor Dina Skogheim til Utdanning.
– Det skal litt til å søke seg tilbake
Bjørnsletta skole i Oslo har også vært på jakt etter nye lærere, men på grunn av interne rokeringer kan det hende at skolen ikke trenger å ansette noen i denne omgang.
– Har dere hatt kandidater ved tidligere utlysninger som har vært ute av læreryrket?
– Det har kanskje skjedd, men det er unntaket. Når noen søker seg bort fra læreryrket er det jo ofte en grunn til det, og da skal det litt til at de søker seg tilbake, sier rektor John Christian Myrlund til Utdanning.
Myrlund er nyansatt rektor ved Bjørnsletta skole, men har jobbet som skoleleder i 15 år.
– Hvordan skal Norge få nok lærere?
– Det har jeg ikke fasiten på. Jeg har merket meg at de som er nyutdannede i dag, fremstår som veldig dedikerte til lærerjobben. Det kan gi håp om at de blir i yrket, sier Myrlund.