For Ella ble oppholdet på Christian Radich avgjørende for at hun klarte å snu den negative trenden hun var i. Foto: Kari Oliv Vedvik

Ella drømte om å bli spion, men en post på Instagram forandret livet

Da Ella (25) var liten, var drømmen å bli spion. Men ungdomsårene ble tilbrakt på jenterommet, og hun slet med å finne ut av livet. En post på Instagram forandret livet hennes.

Publisert Sist oppdatert

En vanskelig oppvekst hadde gjort at hun ikke mestret livet sitt.

– Det var ingen plass for meg i verden. I en post på Instagram kom jeg over tilbudet fra Christian Radich og Windjammer-programmet. Det at jeg fikk være med på dette, forandret alt. Jeg lærte så mye, blant annet at jeg er helt ok, forteller Ella.

Hun står på dekket på skoleskipet Christian Radich og forteller til de mange frammøtte om hvordan det var å bli sendt på tokt på skipet uten å se land på mange dager og uten nettilgang.

Gode resultat

Arrangementet er et av mange under årets Arendaluke som tar for seg unge og utenforskap.

Windjammer ble startet i fjor, og 50 unge mellom 16 og 24 år har vært igjennom programmet. Eva Skage er leder i Oppfølgingstjenesten i Vestfold. De sendte 11 unge på tokt med Windjammer.

– I evalueringen etterpå sa alle at de ville ha dratt på tokt på nytt. Av dem som var med, er ni i aktivitet, enten i videregående opplæring, som lærling eller i praksisplass. De resterende to har tett oppfølging, forteller Skage.

Hun er i gang med å rekruttere unge til et nytt tokt. I tillegg til å seile med skoleskipet Christian Radich er det samlinger både i forkant og etterpå, på land. Programmet strekker seg over to måneder.

Sjøsyk

For Ella ble oppholdet avgjørende for at hun klarte å snu den negative trenden hun var i. Under et tokt blir de satt i vaktlag og er opptatt det meste av tiden. De må være til stede, ting skjer hele tiden, og de må yte.

– Samholdet er helt spesielt, og det å skulle være så tett sammen som en er på en båt, tvang oss sammen, forteller Ella.

Hun har nå fått plass på skipet som matroslærling.

– Ble du sjøsyk?

– Jo, det blir nesten alle, men det går over, sier Ella.

Daniel (26) har også vært gjennom programmet. Han forteller de fremmøtte hvordan han hadde det under Windjammer-programmet.

– Jeg er grusomt nervøs for å snakke. Før jeg ble med på dette, var jeg rusmisbruker og kriminell. Jeg er glad for å fortelle at jeg nå har det bra, sier Daniel.

Han også håper også å kunne fortsette å være på skuta.

Prosjektleder for Windjammer er Siri Lyngstad Elvsborg, hun er selv med på tokt sammen med ungdommene.

Steffen Handal og Ragnhild Lied. Foto: Kari Oliv Vedvik

– De som er med, kan slite med alt fra sosial angst, vært utsatt for mobbing eller slite med rus. Felles er at de sliter med å lære og mestre livet. De som kommer med, bør selv være klare for å endre seg. Et seiltokt er en mulighet til å sette ny kurs i livet, sier Elvsborg.

Hun var også ordstyrer for en paneldebatt der blant annet Utdanningsforbundets leder Steffen Handal deltok.

– Skolen lykkes ikke med alle elvene, men vi må kjempe for dem likevel. Det må settes inn nye tiltak. Blant annet har vi i årevis foreslått et eget fond for unge som ikke får lærlingeplass, sier Handal.

Unio-leder Ragnhild Lied leder også et utvalg som skal se på videregående opplæring, de skal levere sin hovedinnstilling i desember i år.

– Rammene i videregående opplæring er for trange. Det skulle ha vært flere åpnere opplæringsarenaer. Mange av dem som har vært utenfor har vært utenfor så lenge, sier Lied.

Powered by Labrador CMS