Ida er glad hun valgte å satse på rørleggerfaget i voksen alder.

Ida er glad hun ba Nav om hjelp

For tre år siden tok Ida (29) et avgjørende valg hun ikke har angret på. Hun ble voksenlærling, etter å ha bedt Nav om hjelp til å stake ut veien videre.

Publisert Sist oppdatert

For tre år siden begynte Ida som lærling i rørleggerfaget. Hun har samboer og to barn. Hun har også diagnosen dyskalkuli. Om et år er hun ferdig utdannet rørlegger.

– Jeg bestemte meg for å be Nav om hjelp. Det er det smarteste jeg har gjort, sier Ida.

– Jeg ble sendt på tiltak, fikk beskjed om å skrive CV og google, og jeg ble loset videre til Karrieresenteret. Der fikk jeg for første gang høre om ordningen med voksenlærling.

Ida Emilia Josefin Meldgaard vokste opp på Helgelandskysten, men bor litt utenfor Hokksund i Viken fylke sammen med sin samboer og deres barn på sju og fem år.

Ombestemme seg

Hun tar snakker engasjert om det hun brenner for, da hun tar imot Yrke.

– Heldigvis er det mulig å skifte retning underveis, det er lov å ombestemme seg når det gjelder utdanning. Takket være ordningen med voksenlærling får jeg nå lønn under utdanningen og nok tid til å følge opp barna våre, sier Ida med begeistring i stemmen.

LES OM SYKEPLEIEREN SOM BLE ELEKTRIKER: – Voksne er ettertraktet som fagarbeidere

– Jeg ante ikke noe om ordningen, og det er sikkert flere som ikke har hørt om den. Jeg begynte som lærling da jeg var 26 år, og planen er å ta fagbrev som 30-åring. At jeg har diagnosen dyskalkuli, betyr at jeg sliter med tall, men som rørlegger gjør jeg det meste med hendene, så det går fint. Dessuten er meterstokken en god venn.

Vanskelig valg

Ida vokste opp på en sauegård på Helgelandskysten. Hun har fire brødre, og lærte fort å brette opp ermene og ta i et tak både inne og ute. Her nyttet det ikke å være redd for å bli skitten på fingrene, eller å ta seg nær av en dårlig spøk. Ida ble sterk og tøff både fysisk og psykisk, og hun har aldri latt seg pille på nesa.

Fordi hun er kreativ og praktisk anlagt, var Ida glad i fag som kunst og håndverk, helse- og matfag og musikk. Hun ble også god i språk, men slet veldig med matematikk. Hun hanglet seg gjennom 13 år på skolen, og visste ikke riktig hvilken utdanning hun skulle satse på. Det måtte i hvert fall ikke være noe som krevde mye regning.

Voksenlærling

Er du over 21 år, kan du inngå lærekontrakt i en bedrift uten å ha gått videregående skole. Dette kan du gjøre uavhengig av om du har rett eller ikke har rett til opplæring.

Som voksenlærling har du selv ansvaret for å finne deg en bedrift som vil ta imot deg som lærling. Denne bedriften må være godkjent av fylkeskommunen som lærebedrift. Hvis bedriften ikke er godkjent som lærebedrift, kan bedriften søke fylkeskommunen om godkjenning slik at du kan begynne der som lærling.

Læretiden ute i bedrift er vanligvis fire år. I løpet av disse årene vil du også få undervisning i fellesfag og programfag. Har du relevant skolegang eller praksis fra før, kan læretiden kortes noe ned.

KILDE: BYGGENÆRINGENS LANDSFORENING, BNL.NO

Dyskalkuli

Dyskalkuli er spesifikke vansker i mattefaget som ikke skyldes evner eller dårlig opplæring.

Dyskalkuli er medfødt, arvelig og livsvarig.

Det er cirka 5 prosent som har dyskalkuli.

Dyskalkuli er en kognitiv vanske som gjør det vanskelig å tilegne seg og å bruke kunnskap for å løse matematiske oppgaver. Utfordringen er knyttet til tall og regning, og mer presist til posisjonssystemet og grunnleggende telleferdighet.

De med dyskalkuli har først og fremst problemer med grunnleggende matte (pluss, minus, gange, dele). Ofte er de bedre i mer avansert matte som geometri og algebra.

De bruker gjerne svært enkle strategier, som å telle på fingrene, langt oppover i skoletrinnene.

De kan ha store vansker med matematikk, men gode resultater i andre fag, særlig skriftlige.

Dyskalkuli forklares ofte på to måter:

• en svikt i samspillet mellom hjernens funksjoner, dvs. hvordan følgende funksjoner samarbeider for å løse en oppgave: arbeidsminnet, visuell og spatial evne, oppmerksomhet og konsentrasjon

• svak oppfattelse av antall, noe man tror er en medfødt ferdighet

KILDE: DYSLEKSINORGE.NO

Tvilte

Etter videregående begynte Ida på utdanning innen medier og kommunikasjon. Hun tvilte imidlertid på jobbmulighetene, og hoppet av etter et år. Deretter var hun innom blant annet Forsvaret, kundeservice og servicebransjen. Hun mistrivdes ikke, men klarte heller ikke å finne en jobb hun kunne tenke seg å stå lenge i.

Ida mener at det var noe av det lureste hun har gjort, rent yrkesmessig, å be Nav om hjelp.

Da Nav forklarte om ordningen med voksenlærling, var det første gang hun hørte om denne muligheten.

Godt betalt

Ida var interessert i flere håndverksfag, men landet på rørleggerfaget. Hun var 26 år, hadde to små barn og trengte en trygg jobb, helst godt betalt, og tid nok til å følge opp barna. At hun samtidig kunne få en utdanning, var mer enn hun hadde drømt om.

– Jeg ringte Opplæringskontoret og fikk et hyggelig tilbud om å komme dagen etter, sier Ida.

– Deretter skjedde ting fort. Nå har jeg vært voksenlærling hos Comfort Lier i tre år, jeg har ett år igjen av læretiden og stortrives med jobben.

Trygg jobb

Ida forteller at hun opplever å ha en trygg jobb i et godt miljø. Hun er den ene av to voksenlærlinger i bedriften. Det å reise hjem til folk og hjelpe dem oppleves meningsfullt og sosialt, men også utfordrende til tider. Og det er akkurat en slik kombinasjon Ida har lett etter.

– Det gir enorm mestringsfølelse å se hvor fornøyde og takknemlige kundene blir, og jeg prøver å gi det lille ekstra, sier Ida, og forteller at mange virker positivt overrasket når rørleggeren de har bestilt, viser seg å være kvinne.

– Det er gøy å vise at vi jenter er like bra håndverkere som gutta.

– Positivt med begge kjønn

Kjell-Magne Eggen er daglig leder i Comfort Lier og den som har hovedansvaret for lærlingene.

– Bedriften tar imot lærlinger både fra videregående og voksenlærlinger av begge kjønn, men det er fremdeles flest gutter som velger rørleggeryrket, sier Kjell-Magne Eggen.

– Vi mener det er sunt for miljøet med begge kjønn og aldersspredning. Det er et stort pluss å ha energibunten Ida som voksenlærling her, vi tenker sjelden over at hun har dyskalkuli. Uansett hjelper vi hverandre når det trengs. Kundene skryter av Ida, både av dyktigheten og hjelpsomheten hennes. I vårt yrke er det viktig å være løsningsorientert når en utfordring plutselig oppstår.

Eggen sier at det hender de opplever at lærlinger fra videregående litt tilfeldig har havnet i rørleggerfaget, men presiserer at de fleste er dedikerte og vet hva de vil. Voksenlærlingene har gjerne en del tidligere erfaring, og er fast bestemte på å bli rørleggere. Eggen poengterer at det handler mer om personlighet enn om alder og kjønn, og sier at de fleste får tilbud om jobb i bedriften etter endt læretid.

Ambassadør

Ida vil gjerne hjelpe andre som er like usikre som hun var, og skriver om stort og smått på @plumbida. Hun har cirka 2000 følgere på Instagram og 3000 på TikTok, så interessen er absolutt til stede. Ida har stor yrkesstolthet, snakker rett fra levra, har sin oldemor tatovert på overarmen og har for tiden grønt hår. Hun er en kvinne med mye pågangsmot og arbeidsglede, som gjerne vil løfte frem håndverksfag og oppmuntrer flere jenter til å søke.

Ida bruker gjerne snert og humor når hun viser glimt fra sin egen jobbhverdag på Instagram og TikTok. Hun svarer gjerne på spørsmål og kommer med tips. Alt dette gjøres etter jobb og middag, når barna er lagt for kvelden. Ida forklarer at hun fremdeles har mye energi, og at det aller meste hun gjør, er lystbetont. Vi mister nesten pusten bare av å høre på, men Ida blir sjelden sliten. Hun er en synlig rørleggerlærling, og en av dem som rekrutterer jenter til faget.

Ida er nemlig @blirørlegger Rørambassadør og forteller at dette er en plattform på Snapchat, Instagram og TikTok som ble lagd som et prosjekt igjennom Rørentreprenørene Norge for å rekruttere flere til rørleggerfaget.

Frivillig

– Jeg meldte meg frivillig, for jeg vil gjerne bidra til at flere velger rørleggeryrket. Jeg er med i Ingeborg-Nettverket, som er et nettverk der vi samler alle jentene/kvinne i rørbransjen, sier Ida.

– Etter at BliRørlegger ble satt i gang, har søkertallene til rørleggerlinjene skutt i været.

– Heldigvis har yrkesfag blitt mer anerkjent de siste årene, for begge kjønn, men fremdeles er det hovedvekt av jenter på linjer med omsorgsfag og gutter på linjer med håndverksfag. Dette håper jeg vil endre seg, for det er ingen grunn til at ikke begge kjønn kan gjøre det samme, sier Ida bestemt.

– Med moderne teknologi og godt utstyr er det sjelden noe som krever en spesiell fysikk, slik det ofte var før, med mye tungt kroppsarbeid.

Diagnose

Ida mener hun er langt fra prototypen på en rørleggerlærling, og hun liker å utfordre de tradisjonelle mønstrene litt. Selv har hun ikke angret en dag på valget hun tok for tre år siden. Hun er opptatt av at man ikke skal la seg begrense eller stoppe av en diagnose, men heller finne ut av hvilke muligheter som finnes og be om hjelp/tilrettelegging for å få en best mulig arbeidshverdag.

– Vi er alle ulike, med forskjellige evner og egenskaper, og det er kjempefint. Jeg tror de aller fleste kan finne en jobb de trives i, men kanskje må noen tenke litt utradisjonelt. At kjønn, alder og barn ikke er noen hindring, er jeg et levende bevis på, sier Ida med et stort smil.

– Jeg håper flere blir oppmerksomme på at det går an å bli lærling selv om man er voksen og derfor ikke har krav på opplæring. Det er en kjempemulighet, som absolutt bør frem i lyset.

Powered by Labrador CMS