Norge trenger tusenvis av nye fagarbeidere. Nå er en ny kampanje i gang for å skaffe læreplasser. Illustrasjonsfoto.

Kampanje for å skaffe læreplasser er i gang

Torsdag gikk startskuddet for kampanjen Læreplassjeger 2022. Over 10 000 vil bli kontaktet, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Publisert Sist oppdatert

Det er World Skills Norway som står bak kampanjen, i samarbeid med fylkeskommuner, opplæringskontorer, organisasjoner og skoler.

Kampanjen skal ifølge daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, vare gjennom sommeren til og med oktober.

– I de kommende dagene vil 10 000 bedrifter over hele landet få tilsendt en informasjonspakke i brevs form fra kampanjen. Potensielle bedrifter blir oppfordret til å ta inn sin første lærling, mens eksisterende lærebedrifter blir spurt om de har kapasitet til å ta inn én til, sier han.

I tillegg til landets fylkeskommuner er alle fagforbund, bransjeorganisasjoner, opplæringskontorer og skoler invitert til å være med på kampanjen.

90 000 fagarbeidere

Interesserte bedrifter kan kontakte kampanjen på læreplassjeger.no

Norge vil ifølge SSB kunne mangle 90 000 nye fagarbeidere innen 2035.

Valstad sier at situasjonen krever at vi har to tanker i hodet på en gang.

– Vi må både få flere til å søke seg til yrkesfag, samtidig som vi må skaffe flere læreplasser, sier han.

LES OGSÅ: Nasjonal kampanje skal få ungdommer til å smake seg fram til restaurant- og matfag

Valstad viser til at det i samtlige fylker er fag hvor det mangler læreplasser, selv om tilbudet varierer fra fylke til fylke.

– Jakten på læreplasser bør sånn sett være en årlig og kontinuerlig innsats. Fra mitt ståsted blir det feil dersom vi på overordnet nivå sier at i år trenger vi ikke å jakte på flere læreplasser, men kun fokusere på å få flere til å søke yrkesfag. Jeg mener veldig bestemt at vi må tenke to tanker samtidig.

Mange trenger læreplass

Målet med kampanjen er å skaffe læreplasser til alle som har søkt om det i 2022, ifølge Kunnskapsdepartementet er det rundt 28 500 som har søkt om plasser.

– I år har 20.850 elever søkt om å få læreplass. Har din bedrift mulighet til å ta inn én av dem, spør kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en direkte appell til landets bedrifter på kampanjens hjemmeside.

LES OGSÅ: Bransjeorganisasjonene er skeptiske til mer skole i stedet for læretid i bedrift

Hun minner om at for hver lærling får bedriften et økonomisk tilskudd, samtidig som lærebedriftene stiller sterkere i kampen om offentlige anbud.

– Å være lærebedrift er også en smart måte å rekruttere på. Etter endt læretid velger mange lærebedrifter å ansette lærlingene. Jeg vil også oppfordre bedrifter som ikke bare skal rekruttere egne ansatte til å være lærebedrifter. Å ha lærlinger vil tilføre ny kompetanse og verdifull erfaring, samtidig som bedriften tar del i det viktige dugnadsarbeidet med å sikre flere fagarbeidere, sier Tonje Brenna.

Powered by Labrador CMS