Ingen reell økning for landslinjene
I Soria Moria I lovte regjeringen å sikre landslinjene en stabil og langsiktig finansiering. Dette punktet er ikke med i Soria Moria II.
I statsbudsjettet videreføres tilskuddet til landslinjene på samme nivå som i dag. Men dette er langt fra nok til å dekke det store etterslepet på utstyr på de tunge og utstyrskrevende landslinjene, mener Utdanningsforbundet. Særlig berører dette anleggsfag og yrkessjåførfag som i mange år har hatt nedslitt og utdatert utstyr.
– Løftene videreføres ikke
Landslinjene er nasjonale tilbud i små og kostbare kurs i videregående opplæring som får direkte statsstøtte. Det er Stortinget som fastsetter hvilke kurs som har status som landslinjer.
Landslinjene omfatter også flyfag, romteknologi, folkemusikk, ur- og instrumentmaker, idrettslinjer, naturbruk og sportsfiske. Våren 2009 var det i alt 1104 elever ved landslinjene.
– Dette er tragisk, sier tillitsvalgt ved Blakstad videregående skole i Aust-Agder Sigmund Hertzberg.
Skolen har både anleggsfag og yrkessjåførfag med et stort etterslep på utstyrssiden.
– Dette budsjettet betyr at løftene fra Soria Moria I ikke videreføres. At budsjettet fra i fjor videreføres, rekker ikke til å kompensere for prisstigning når diesel, olje og verkstedutgifter har steget mer enn gjennomsnittet. Vi har vært sultefôret de siste 10 åra.
Tilskudd til utstyr
– Når regjeringen sier de skal satse på yrkesopplæring, hadde jeg forventet noe mer.
Regjeringen sier de vil satse mot dropout. Ingen elever hos oss faller fra. Når vi klarer å få det til, blir vi straffa økonomisk.
Ikke alt er helsvart. Fra 2009 tar Utdanningsdirektoratet over utbetaling av tilskudd til utstyr til landslinjene. Fram til 2009 har KS utbetalt utstyrstilskuddet til fylkeskommunene.
– Det er bra at tilskudd til utstyr overføres fra KS-systemet til Utdanningsdirektoratet. Slik det var, forsvant en del av pengene på veien uten å komme fram til skolene, sier Hertzberg.