Steffen Handal foreslått som ny leder i Utdanningsforbundet

Valgkomiteen har innstilt Steffen Handal som Utdanningsforbundets nye leder.

Publisert

Valgkomiteen har levert to parallelle innstillinger til landsmøtet 2.-5. november; den ene med forslag om to nestledere, den andre med én.

I begge innstillingene foreslås Steffen Handal (Oslo) som leder og Terje Skyvulstad (Østfold) som nestleder. Hvis landsmøtet vedtar å fortsette med to nestledere, er Hege Valås (Sør-Trøndelag) foreslått som andre nestleder.

Hele innstillingen fra valgkomiteen kan leses her.

Steffen Handal er 46 år. Han har vært 2. nestleder i forbundet siden januar 2013. 

Han er ydmyk og glad for å ha blitt innstilt som ny leder. 

– Jeg er veldig glad i og stolt av forbundet vårt. Jeg er ydmyk og glad på samme tid for å bli innstilt, men det er godt å kjenne at jeg får tillit fra så mange. Nå gjenstår det å se om jeg får støtte av landsmøtet, sier Handal.

– Er det noe spesielt du vil satse på hvis du blir valgt som leder?

– Hvis jeg blir ny leder, kommer jeg til å sette meg ned sammen med resten av styret
og stake ut kursen. Vi har gode tradisjoner for gode demokratiske prosesser i Utdanningsforbundet, sier Handal.

Utdanningforbundets nåværende leder Ragnhild Lied har takket ja til å bli ny leder av hovedorganisasjonen Unio.

 

Ny kandidat til ledertrioen

Dersom landsmøtet vedtar at Utdanningsforbundet fortsatt skal ha to nestledere, vil Hege Valås bli en del av den nye ledertrioen som 2. nestleder, dersom valgkomiteens innstilling blir vedtatt. Hun vil i så fall bli den tredje barnehagelæreren som kommer inn i toppledelsen i Norsk Lærerlag/Utdanningsforbundet etter Gjertrud Eggen og Mimi Bjerkestrand.

– Jeg er veldig glad for at valgkomiteen spurte meg og jeg brukte ikke lang tid på å svare ja, sier Valås til Utdanning.

– Du har bakgrunn fra barnehage. Tror det var viktig da valgkomiteen spurte deg?


– Jeg regner med at det var en av grunnene til at jeg ble spurt. I tillegg har jeg lang erfaring som tillitsvalgt, først lokalt og så sentralt, sier Valås.

– Hvor lenge har du vært tillitsvalgt?

– Jeg har engasjert meg i fagforeningsarbeid nesten helt siden jeg ble ferdig utdannet barnehagelærer på slutten av 1980-tallet. Først var jeg plasstillitsvalgt, så har jeg vært lokallagstillitsvalgt i Trondheim og tillitsvalgt i Sør-Trøndelag. I sentralstyret kom jeg først inn som varamedlem. Dette er min andre periode som fast sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, sier Valås.

– Når ble du spurt om å stille som nestlederkandidat?

– Da det ble klart at Ragnhild Lied takket ja til å bli ny leder i Unio. Da fikk vi jo en litt ekstraordinær situasjon.

– Trenger de to herrene en dame i ledelsen?

– Dersom landsmøtet bestemmer seg for å velge to nestledere, så mener jeg at den ene bør være en dame. For tre menn i ledelsen mener jeg er uaktuelt. Vi har veldig mange kompetente damer i denne organisasjonen, sier Valås, som håper hun får landsmøtets tillit til å gå inn i ledelsen.

– De to herrene kan nok klare seg bra på egen hånd, men jeg mener det vil være en styrke for organisasjonen med en større faglig bredde i ledelsen, som i dag. Selv er jeg veldig motivert for å ta på meg oppgaven, sier hun.

– Det er store utskiftninger i sentralstyret. Hva tenker du om det?

– Jeg synes valgkomiteen har klart å finne fram til dyktige og kvalifiserte kandidater og dersom de blir valgt, vil organisasjonen få et godt skodd sentralstyre i neste periode, sier Valås.


– Ikke mulig å varsle tidligere om lederskifte

– Vi visste hele tiden at det skal være et ledervalg i Unio i desember, så når vi la ulike kabaler, var det med tanke på dette, sier valgkomiteens leder Gunn Marit Haugsbø til Utdanning.

– Kunne medlemmene i Utdanningsforbundet blitt varslet tidligere om at Ragnhild Lied er kandidat til ledervervet i Unio og derfor trekker seg?

– Nei, valgkomiteen fikk beskjed med en gang det ble klart at Anders Folkestad går av og Ragnhild Lied takket ja til å være lederkandidat i Unio. Vi hadde hele tiden datoen 2. oktober å forholde oss til. Vi hadde bestemt at dette var datoen vi ville legge fram valgkomiteens innstilling, sier hun.

– Det er store utskiftninger i sentralstyret. Hva er bakgrunnen for det?

– Noen har meddelt valgkomiteen før 1. juli at de ønsker å trekke seg. Andre har trukket seg underveis i prosessen. Det er bakgrunnen for at det nå er kommet inn flere nye navn. I valgkomiteen har vi sett på helheten, slik at vi får til en balanse basert på kompetanse, kjønn, geografi og andre faktorer, sier Haugsbø.

Hun opplyser også at kandidatene er blitt intervjuet av valgkomiteen.

Powered by Labrador CMS