Flere delegater vil kvitte seg med lokale forhandlinger
Flere på landsmøtet mener Utdanningsforbundet er for veike i kampen mot lokale forhandlinger. De ber om at det blir utarbeidet en strategi i allianse med andre organisasjoner.
– Vi må ta medlemmene på alvor og være tydelige i kampen mot lokale forhandlinger, sa Frode Kåre Wollberg fra Hordaland.
Han fikk støtte fra en rekke av delegatene som grep ordet på landsmøtet da temaet ble lønns- og arbeidsvilkår, et tema hvor over 75 tegnet seg på talerlista.
– Aldri hatt en strategi
– Vi vedtok på vårt fylkesårsmøte at lokale forhandlinger bør fjernes, sa Gerd-Inger Simonsen fra Nordland.
Hun viste til at lokale forhandlinger førte til store variasjoner i lønn, ikke fungerer motiverende og er ressurskrevende.
– Etter vår mening har Utdanningsforbundet aldri hatt en strategi hvor vi har jobbet for å fjerne lokale forhandlinger, sa Simonsen og foreslo en endring i vedtaket om å «utarbeide en strategi mot lokale forhandlinger og som en del av dette søke allianser med andre organisasjoner».
– Svekker fagforeningene
Jorunn Folkvord fra Oslo ytret sin klare støtte til forslaget.
– Jeg vil være utrolig glad hvis jeg kan komme hjem fra dette landsmøtet og kunne si at nå skal vi lage en strategi for å komme vekk fra lokale forhandlinger, sa Folkvord.
Oslo-delegatene fremmet likeså godt et fullstendig omarbeidet forslag til vedtak i 15 punkter.
– Vi må ha en tydeligere motstand mot lokale forhandlinger enn i sentralstyrets opprinnelige forslag. Lokale forhandlinger svekker fagforeningenes posisjon og virksomhet, sa Aina Skjefstad Andersen fra Oslo.