Foreslår økt kontingent for høytlønte
Høytlønte medlemmer av Utdanningsforbundet betaler en lavere andel av lønna i kontingent enn de fleste andre. Det vil Jorunn Folkvord ha slutt på.
De fleste yrkesaktive medlemmer av Utdanningsforbundet betaler 1,35 prosent av bruttoinntekten sin i medlemskontingent. Men ingen betaler mer enn 668 kroner i måneden, og de som tjener mer enn vel 593.000 kroner, har dermed en lavere prosentsats. Dette gjelder i første rekke ledermedlemmer, men også en del lektorer.
Under debatten om kontingentordning og ressursfordeling mandag foreslo delegat fra Oslo og grunnskolelærer Jorunn Folkvord å fjerne dette taket, slik at alle yrkesaktive skal betale en like stor andel av lønna si i medlemskontingent.
– De av oss som tjener mest, betaler forholdsvis mindre enn de andre, en slags omvendt solidaritet. Jeg er blitt forklart at kontingenttaket er viktig å for å holde på ledermedlemmer. Men jeg tror bedre om ledermedlemmene enn som så. Jeg vil ha dem med som fullverdige og likestilte medlemmer. Jeg vil ikke tvinge dem inn i en usolidarisk kontingentordning, sa Folkvord, og foreslo at sentralstyret utarbeider en overgangsordning for å gjennomføre dette.
Hun fikk støtte av Siv Marilyn Kristiansen, som er inspektør i grunnskolen og også fra Oslo.
– Vi som er ledere, har en naturlig plass i Utdanningsforbundet, og da er det også naturlig at vi er medlemmer med samme vilkår som andre medlemmer som er yrkesaktive.
Ved tariffoppgjør krever vi prosenttillegg, som tjener oss som tjener mest. Da oppleves det usolidarisk og unaturlig å ikke betale den samme prosentvise kontingenten som alle andre gjør, sa hun.
– Begynne i feil ende
Ingeborg Gulaker fra Sør-Trøndelag er barnehagestyrer. Hun advarte mot å begynne med å øke kontingenten for høytlønte medlemmer, deriblant lederne.
– Jeg skulle ønske at flere lederkolleger er med i Utdanningsforbundet. I det ledernettverket jeg er med i, er under halvparten medlemmer. Ideologisk sett er jeg helt enig at vi er i stand til å betale full kontingent, og jeg gjør det gjerne. Men det er også mange som er opptatt av om de får nok igjen for pengene. For å få flere ledermedlemmer må vi derfor begynne i den faglige enden og gi dem et bedre tilbud. Vi må ikke starte med å snakke om pris nå, sa Ingeborg Gulaker.