Forslag om kontingentpenger til forskning møter motstand
Det er feil prioritering å bruke medlemmenes kontingentpenger til å finansiere forskning. Det ga en rekke delegater uttrykk for på Utdanningsforbundets landsmøte mandag.
Sentralstyret i forbundet foreslår at 0,9 prosent av kontingentinntektene skal finansiere ulike forskningsprosjekter innen utdanningsfeltet. Hensikten er å fremme praksisnær forskningsbasert kunnskap og sterkere involvering av profesjonen i forsknings- og utviklingsarbeid, ifølge sentralstyrets innstilling.
Med anslåtte kontingentinntekter på 721,6 millioner kroner årlig i den kommende fireårsperioden innebærer dette en satsing på nærmere 6,4 millioner i året.
Under debatten om kontingentordning og ressursfordeling på landsmøtets første dag kom det kritikk fra flere fylkeslag mot denne prioriteringen.
– Ikke en fagforenings plikt å drive med forskning
Leder i Utdanningsforbundet Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, sa at dette spørsmålet hadde skapt stort engasjement i lokallagene i fylket.
– At den type forslag blir fremma, viser hvor stor avstand det er fra lokallag til topp. Forslaget innebærer nok en gang å ta penger fra lokallag og fylkeslag for å styrke det øverste leddet, denne gangen gjennom forskning. Det er ikke en fagforenings plikt å drive med forskning, det burde heller være vår plikt å ta i bruk den forskningen som allerede foreligger, poengterte hun.
Hun ga uttrykk for at lokal- og fylkesplanet pålegges stadig nye oppgaver, samtidig som de tappes for ressurser.
– Disse pengene kunne blitt brukt mye klokere måte på tiltak for å bedre medlemmenes hverdag, sa hun.
Anne Lise Søgnen Heien, leder i Utdanningsforbundet Buskerud, gjorde det klart at hun mener forskning er viktig, men at det ikke skal finansieres gjennom kontingentpengene fra medlemmene i Utdanningsforbundet.
– Det vil i så fall gå på bekostning av tillitsvalgtopplæring, frikjøp for tillitsvalgte og kapasitet til å behandle saker for medlemmene. Våre medlemmer opplever dette som provoserende, sa hun.
– Forskningssatsingen er en medlemsfordel
Torunn Herfindal, delegat fra Hordaland, ga derimot full støtte til forslaget om å avsette midler til forskning.
– Dette viser at Utdanningsforbundet ikke er bakpå, men fremoverlent og framtidsretta. Det går fram av forslaget at det skal dreie seg om forskning som har høy relevans for medlemmenes arbeidshverdag, og at det skal være sterk kobling mellom erfaringsbasert og forskningsbasert kunnskap, sa hun.
Herfindal mener satsingen på forskning snarere må sees på som en medlemsfordel.
– Dette vil innebære penger til forskningsarbeid som Utdanningsforbundet trenger for å belyse eller understøtte forbundets politikk, sa Torunn Herfindal, og avsluttet med følgende oppfordring til landsmøtedelegatene:
– Jeg håper alle tenker dette er en superting. Dette er en god sak, folkens!
Spørsmålet om å sette av kontingentmidler til et forskningsfond skal også debatteres tirsdag morgen i forbindelse med saken om kvalitet og profesjonsutvikling. Landsmøtet fatter vedtak i saken om kontingent- og ressursfordeling tirsdag kveld.