– Jeg har en klar forståelse av at vi vasser i penger, sa Ottar Stordal fra fylkeslaget i Agder på første dag av Utdanningsforbundets landsmøte på Lillestrøm.
Det er sentralstyret i Utdanningsforbundet som har foreslått å redusere kontingenten for medlemmene, noe som skapte mye debatt på landsmøtet. Det ble blant annet vist til at Utdanningsforbundet nå har et konfliktfond på 1,6 milliarder kroner som har økt med 200 millioner kroner bare i år.
– Det betyr at vi kan ha ti 2014-streiker på rad. Vi tåler lavere overføringer, sa Tormod Korpås fra sentralstyret i sin innledning.
Ottar Stordal fra Agder pekte på at det er skapt forventninger blant medlemmene om at kontingenten nå skal ned.
– Jeg tror vi løper en risiko hvis vi nå signaliserer at vi ikke reduserer kontingenten allikevel, sa Stordal.
Thomas Nordgård fra Troms sa at de også støtter forslaget om kutt.
– Vi skal ikke ta oss bedre betalt enn nødvendig, og det gjør vi nå, sa han.
Slik er kuttforslaget
Sentralstyret foreslår å redusere kontingenten for medlemmene fra og med 2021.
I dag betaler medlemmene 1,35 prosent av brutto lønn. Sentralstyret foreslår å redusere den til 1,25 prosent. Det vil medføre en årlig reduksjon i inntektene på 57 millioner kroner
Maksimum innbetaling settes til 768 kroner per måned og minimumssatsen settes til 105 kroner. Medlemskap skal fortsatt være gratis for studenter, mens pensjonistene skal betale 47 kroner i måneden.
Prøvevotering: 75 mot 104
Men langt fra alle på landsmøtet synes det er en god idé å kutte i kontingenten. I en prøvevotering stemte 75 delegater mot kontingentreduksjon, mens 104 stemte for. Dermed går det mot redusert kontingent, men saken er ikke avgjort, og landsmøtet er splittet.
– Vår bekymring er at vi ikke får råd til å opprettholde et godt nok tilbud til medlemmene, sa Pål Heide Kielland fra Trøndelag.
Flere fylkeslag mot reduksjon
Flere delegater fra Trøndelag tok til orde for å utsette kontingentreduksjon til neste landsmøte i 2023. De fikk støtte fra fylkeslagene fra Finnmark, Nordland og Vestfold og Telemark. Bekymringen er blant annet den økonomiske usikkerheten knyttet til sammenslåinger av fylkes- og lokallag.
– Gjør heller et arbeid fram mot neste landsmøte for å finne ut hvordan sammenslåingene vil slå ut, så tar vi avgjørelsen da, sa Øyvind Lohne fra Vestfold og Telemark.
– Forsøk på å binde landsmøtet
– Jeg vasser i fjæra, ikke i penger, sa Viggo Albertsen fra fylkeslaget i Nordland .
Han argumenterte for at man istedenfor å redusere kontingenten, burde bruke mer penger på å styrke de arbeidsplasstillitsvalgte og lokallagene.
– Jeg har vært stolt av å være i en organisasjon som ikke vil være billigst, men som vil være best, sa Albertsen.
Han viser til at den foreslåtte reduksjonen kun utgjør noen tiere i måneden for medlemmene, og mener avgjørelsen om å redusere kontingenten bør utsettes til neste landsmøte.
– Jeg var skuffet når ledelsen gikk ut før landsmøtet og halvveis lovte en kontingentreduksjon. Jeg oppfattet det som et forsøk på å binde landsmøtet, sa Albertsen.
Annonse
– Riktig å redusere
Tormod Korpås fra sentralstyret avsluttet debatten med å si at de er innstilt på å finne løsninger som flest mulig kan støtte. Han påpekte imidlertid at han ikke tror mangel på penger er problemet for å få mer aktivitet på lokalt nivå, men at det mer handler om strategiske aspekter.
– Og vi holder på et vedtak om at en reduksjon både er riktig og forsvarlig, sa Korpås.
Endelig forslag til vedtak i saken og påfølgende avstemming skjer senere på landsmøtet denne uken.