Vil ha flere unge til Utdanningsforbundets landsmøte
- På Utdanningsforbundets landsmøte i 2015 var det fire tillitsvalgte under 35 år. Nå er det på tide å kvotere inn yngre delegater, sier hovedtillitsvalgt på Sola, Arvid Tengesdal (50).
Utdanningsforbundet på Sola i Rogaland tar nå initiativ for å få engasjert de yngre lærerne i Utdanningsforbundet.
– Vi har via valgkomiteen sendt forslag til fylkesstyret om at minst en tillitsvalgt under 35 år skal sendes til landsmøtet i år, sier leder av Utdanningsforbundet på Sola, Øystein Lunde (32).
Både Lunde og hovedtillitsvalgt på Sola, Arvid Tengesdal mener forbundet må gi de unge lærerne og barnehagelærerne større plass i forbundsapparatet.
- Landsmøtet 2015: Større kontakt med grasrota enn først beregnet
Lunde er selv en av de få unge lokallagslederne i landet, og han mener det bør bli flere som han.
– Det er et stort problem at vi utdanner lærere som forsvinner til andre yrker. Vi tror at dersom forbundet gir denne gruppen mer oppmerksomhet, vil flere bli i yrket, sier Tengesdal. På Sola mener de at de som vet mest om hva unge lærere trenger fra forbundet, er de unge selv.
– Derfor ønsker vi at flere av de unge skal få dra til landsmøtet og snakke de unges sak, sier Lunde.
– Viktig med bred representasjon
Fylkeslederen i Rogaland er enig i at det er viktig å få de unge på banen.
– Jeg tenker i likhet med Sola at det i utgangspunktet er viktig at vi får så bred representasjon som mulig på Landsmøtet. Vi har en jobb knyttet til det å rekruttere og engasjere unge tillitsvalgte, sier fylkesleder Gunn Reidun Tednes Aaserød. Likevel kan hun ikke love at det blir flere unge på landsmøtet.
- – Sammensetningen av landsmøtet er et problem for deltakerdemokratiet
– Når det er sagt, er Landsmøtet vårt øverste politiske arena. Å være delegat krever kunnskap og mye tid både i forkant, underveis og etter selve møtet. Selv mener jeg at det å være ung som eneste kriteriet ikke er «nok», en bør ha en forankring til organisasjonen gjennom tillitsverv, sier Tednes-Aaserød.
Landsmøtedelegasjonen fra fylkeslagene velges på lagenes egne fylkesårsmøter.
– Jeg regner med at det i likhet som sist, vil bli en debatt om sammensetning. Den diskusjonen ønsker jeg velkommen, sier Tednes-Aaserød.