I barnehagen Kidsa Brønndalen i Bergen begynte de med en brannvernuke, som nå er blitt utvidet til en måned. Benjamin og Edwin Elias slukker en
lekebrann i lekehuset.
Klar-Ferdig-Utrykning!
Barna i Kidsa Brønndalen leker seg til kunnskap om brannvern.
Silje KatrineRobinsonTekst og foto
PublisertSist oppdatert
Annonse
Med fylte vannflasker og kledd i regntøy fra topp til tå, er treåringene i Kidsa Brønndalen i Bergen klare for det meste. Dagen i dag skal handle om brannslukking i lekehuset, redning av kamerater som sitter fast i trær og utallige utrykninger. Bæbuu, bæbuu, gjaller det over hele området.
Annonse
– Det begynte som en brannvernuke. Nå er det mer en brannvernmåned, sier Toril Kalsås, pedagogisk leder ved avdelingen Blåmann i Kidsa Brønndalen.
– Vi synes det er viktig at barna blir kjent med hva brannvern innebærer. En uke ble litt for kort tid til det, sier hun.
Det er fortsatt tidlig formiddag, men ungene fra Blåmann er allerede i gang med brannslukning. Barberskum med oransje farge er blitt flammer, og store laminerte flammeplakater ligger plassert rundt omkring.
– Pass opp, du brenner, Toril, roper Andrea (3) og spruter på regntøyet til Toril.
De andre ler.
– Nå brenner det på rutsjebanen, roper Benjamin (4) og løper forbi.
– I løpet av denne måneden tilrettelegger vi for lek innenfor temaet. Vi leker at vi ringer til brannvesenet, forteller hva vi heter, hvor vi er og hva som er problemet. Kanskje er det en brann, eller et kosedyr som sitter fast i et tre, forteller Toril Kalsås.
Fra en liten høyde på uteområdet står en kar i rød hjelm utenfor et lite lekehus.
– Hjelp meg opp på taket, roper Edwin Elias til kameratene sine.
– Det brenner der oppe, vi må komme oss opp og slukke flammene.
– Leken er barnas måte å bearbeide og lære om verden rundt seg, sier Kalsås.
– Barna må leke seg til kunnskap om brann og brannvern. Det er viktig at de forstår hva dette er, sier hun.
Ikke alle synes brannvarslingen er spennende. Noen synes lyden fra apparatet i taket er skummel.
– Målet er at alle skal være trygge og at ingen skal løpe og gjemme seg når de hører alarmen. Når alle vet hva som skal skje hvis alarmen går, blir barna tryggere og bedre forberedt dersom de skulle oppleve en brann eller en ulykke en gang, sier Kalsås.