Engasjert debatt om forhandlingsansvaret
Spørsmålet om det er realistisk eller ei å vinne tilbake staten som forhandlingsmotpart i løpet av neste valgperiode, preget årsmøtedebatten i Akershus. Et klart flertall stemte for tilbakeføring.
Artikler fra alle årsmøtene finner du her.
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) som gjestet årsmøtet, kunne ikke love at et stortingsflertall i neste fireårsperiode ville vedta å tilbakeføre lærerne til staten.
Derimot kunne han love at det ikke skulle bli flere ideologiske eksperimenter i skolen. Flere ganger ble han avbrutt av applaus mens han benyttet sjansen til å love å jobbe for kvalitet og innhold i barnehagen, skaffe flere førskolelærere, innføre likelønnspott, bekjempe kartleggingstester à la Oslo og gå inn for sterkere nasjonal styring. Han lovet også å fortsette å heve kompetansen til lærere og skoleledere og bekjempe frafallet i videregående opplæring.
Under møtet hadde mange ordet i debatten om morgendagens skole og barnehage, en sak som vil bli sluttbehandlet på forbundets landsmøte. Fylkeslaget hadde to tilleggsforslag, "Arbeide for nasjonale standarder i skole og barnehage" og "Arbeide for at resultatene fra nasjonale prøver ikke skal kunne offentliggjøres på skolenivå, og at skolene ikke skal kunne rangeres." En rekke lokallag hadde fremmet forslag om å gjeninnføre maksimalt elevtall i gruppen, også dette ble vedtatt.
Paradoks
Gjest på årsmøtet og tidligere leder for fylkeslaget, Haldis Holst, innledet om lønns- og arbeidsforhold. Hun mente det var et paradoks at de fleste lærere er imot lokale forhandlinger, men samtidig ønsker at lokale tillegg, skal "flyte oppå" minstelønna.
– Lærerne er ikke garantert noe bedre lønnsutvikling i staten enn i KS, sa Holst og minnet om at det ikke var flertall på Stortinget for å tilbakeføre lærerne til staten. Det er viktigere nå å ha en god strategi, mente hun.
Holst fikk støtte fra hovedtillitsvalgt Geir Lyngstad Strøm som sa at det vil være misbruk av energi å prøve å overføre forhandlingsretten til staten i løpet av de neste fire årene. Derimot er det viktig å motarbeide lokale forhandlinger basert på personvurderinger, sa Lyngstad Strøm. Bærum lokallag valgte likevel å opprettholde sitt forslag om å tilbakeføre forhandlingsansvaret til staten. Forslaget fikk flertall med 83 mot 25 stemmer. I tillegg ble det vedtatt å motarbeide lokale forhandlinger knyttet til personvurdering.
Mange var lite fornøyd med nåværende lesepliktavtale og mente den burde reforhandles. Andre mente det da kunne være fare for å få en dårligere avtale. Det endte med et vedtak om at avtalen skal reforhandles "på sikt".
I saken "Verdier og prinsipper for Utdanningsforbundet" ønsket fylkesstyret en presisering om å styrke de praktisk-estetiske fagenes egenart i en for teoretisk fag og timefordeling. Et lignende forslag kom fra Lørenskog lokallag og ble vedtatt.
Parr gjenvalgt som leder
Grethe Hovde Parr (49) kommer fra Oppegård og har sin bakgrunn fra grunnskolen. Paal Christian Carlsen (41) fra Nesodden ble nestleder, også han fra grunnskolen. Siv Anita Nygaard, Astrid Helene Engerdahl, Judith Bolstad Siem, Anne Margrete Benæs, Mathea Ruud McGhie, Kent Inge Waaler og Geir Lyngstad Strøm ble valgt inn i styreverv.
Holst som leder sentralt
Årsmøtet nominerte Haldis Holst som leder i Utdanningsforbundet og Ragnhild Lied og Mimi Bjerkestrand som nestledere. Holst er i dag leder i seksjon grunnskole sentralt, mens Lied er leder av seksjon videregående og Bjerkestrand leder av seksjon barnehage.
Landsmøtet i Utdanningsforbundet er i begynnelsen av november og avvikles på Lillehammer.