Barnehagene i Gnist-kjeden henger fortsatt etter med bemanning
Gnist-barnehagene har operert med høye overskudd og lavere bemanning enn andre kjeder. Nå bemanner de kraftig opp, men ligger fortsatt bak de største barnehagekjedene.
Utdanning har skrevet flere saker om Gnist-konsernet som står midt oppe i en betent konflikt med Trondheim kommune fordi kommunen har besluttet å stenge en av deres barnehager. Vedtaket er til klagebehandling hos fylkesmannen, og barnehagen får holde åpent mens denne pågår.
Gnist-barnehagene har vært god butikk for de tidligere hovedeierne som tok ut 54 millioner kroner i utbytter fra driften i de ti årene fram til 2017. Bemanning er den klart største utgiftsposten i barnehagedrift, og den offisielle bemanningsstatistikken for 2017 viste at Gnist-kjeden har operert med lavere bemanning enn andre private barnehagekjeder.
Fra 7,3 til 6,6
Informasjonssjef i Gnist, Børre Andreassen, har kommentert sakene med å si at de nå er på god vei til å imøtekomme bemanningsnormen. Den nye normen krever at barnehagene skal ha maksimum 6 barn per ansatt innen august i år.
– I enkelte kommuner har vi nå lavere antall barn per ansatt enn i de kommunale barnehagene, skrev Andreassen i en tidligere e-post.
Nylig kom ferske tall for bemanning i barnehagene fra desember 2018. De viser at Gnist-kjeden har en stor oppbemanning på gang. Mens de i 2017 hadde 7,3 barn per ansatt i sine barnehager, er tallet nå redusert til 6,6 barn per ansatt.
Det er allikevel et godt stykke bak det nasjonale snittet, som nå er på 5,8 barn per ansatt. De fem største barnehagekjedene (Læringsverkstedet, FUS, Espira, Norlandia, Kanvas) har nå et snitt på 6,2.
- Les også: De største barnehagekjedene har ansatt flere, men de ligger fortsatt dårligst an av barnehageeierne.
2018-tallene for Gnist
Gnist-barnehagene har fortsatt lavere bemanning enn snittet for kommunene der de driver barnehager. Slik er situasjonen i Gnist-barnehagene per desember 2018:
– Tilstrekkelig omtalt
Utdanning har sendt informasjonssjef i Gnist, Børre Andreassen, noen spørsmål på e-post. Han svarer at «vi tenker dette er tilstrekkelig omtalt slik det er presentert nå».
Utdanning stilte følgende spørsmål:
1. Dere uttalte tidligere i uken at dere er på god vei mot å oppfylle bemanningsnormen. Tallene antyder at dere fortsatt er temmelig langt unna i flertallet av barnehagene deres. Når regner dere med å være i mål?
2. Dere uttalte også følgende tidligere i uken: – Ferske data vil vise at vi er på god vei til å imøtekomme bemanningsnormen allerede nå, og lenge før enkelte av kommunene det vises til. Vi er altså godt i rute for å imøtekomme ny bemanningsnorm. Den relative bemanningen i forhold til kommunen varierer, og i enkelte kommuner har vi nå lavere antall barn per ansatt enn i de kommunale barnehagene.
- Hvilke kommuner er det dere mener å ha lavere antall barn per ansatt enn i de kommunale barnehagene?
3. Å komme ned på bemanningsnorm fra et snitt på 7,3, som dere hadde i desember 2017, vil koste mye. Har dere beregnet hvor mye det vil koste dere å oppfylle bemanningsnormen?