Utdanningsetaten får ikke stanset kartlegging av arbeidsmiljøet
Ledergruppen i Utdanningsetaten i Oslo har advart mot den eksterne kartleggingen av arbeidsmiljøet, men byrådsavdelingen sier nei til å stanse undersøkelsen.
En omfattende epostutveksling mellom Utdanningsetaten (UDE) og byrådsavdelingen viser at skolesjef Astrid Søgnens ledergruppe flere ganger har uttrykt motstand mot kartleggingen av arbeidsmiljøet i det som er Norges største kommunale etat, skriver VG.
- Ny rapport (januar 2019): Manglende ytringskultur i Utdanningsetaten i Oslo
Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap meldte tirsdag ettermiddag at undersøkelsene av arbeidsmiljøet i Utdanningsetaten fortsetter som planlagt. Det opplyses at det er kommet inn 249 svar, og at ti svar er tatt ut fordi de vurderes som falske, skriver avisen.
Kartleggingen utføres av rådgivnings- og revisjonsselskapet PwC Norge. Den er forankret hos den politiske ledelsen og byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som tidligere i høst ble gjenstand for et fire siders varsel fra nettopp ledergruppen i Utdanningsetaten.
Ledelsen i Utdanningsetaten argumenterer blant annet med at det kan dokumenteres gode medarbeidersamtaler, lavt sykefravær og at varselet mot Søgnen fra 2014 ble avsluttet uten at det ble avdekket brudd på arbeidsmiljøloven. Derfor ser de heller ikke behov for en ekstern undersøkelse av arbeidsmiljøet de selv har ansvaret for. Det er hovedverneombud Einar Osnes i UDE uenig i.
– Jeg mener at kartleggingen er helt nødvendig siden det ble varslet om en ukultur i UDE før sommeren. Spesielt mener jeg det er viktig at det ble gjennomført intervjuer av utvalgte og frivillige, sier Osnes til avisen.
Direktør for byrådsavdelingen, Bente Thorsen Fagerli, skriver i epostutvekslingen at hun er «overrasket over tonen dere anfører mot en arbeidsmiljøundersøkelse, all den tid dere selv foreslo noe tilsvarende og det er politisk besluttet at den skal gjennomføres».
Motstanden mot undersøkelsen framkommer også i det anonyme varselet mot Thorkildsen tidligere i høst, men Fagerli avviser at undersøkelsen har som formål å flytte Søgnen, slik det blir skrevet i varselet.
(©NTB)