MInst 12.000 ungdommer har sagt at de skal delta på klimastreiken fredag. – Elevene bryr seg ikke om fravær. Det er underordnet, folk kommer uansett, sier Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord. Bildet er tatt under aksjon Nei til gruvedumping i Repparfjord foran slottet i Oslo 15. februar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
12.000 elever sier de skal streike for klimaet på fredag
Fredag 22. mars skal elever over hele landet streike for et bedre klima. Til nå har elever i nærmere 60 kommuner meldt seg til klimastreiken.
– Det kommer nye folk hele tida. Vi har jo egentlig ikke et apparat til å håndtere noe så stort, sier en fornøyd og travel leder for Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord.
Til nå har 12.000 elever vært inne på Facebook og registrert seg som deltagere i streiken, opplyser Natur og Ungdom.
Lista over steder som skal være på klimastreiken må stadig oppdateres. Tirsdag hadde elever fra 56 byer og tettsteder meldt seg til streik. I dag er flere nye kommet til.
– Klimastreik inngår vanligvis ikke i «politisk arbeid», ifølge Utdanningsdirektoratet, men legger til at den enkelte elevs rolle må vurderes lokalt.
– Elevene bryr seg ikke om fravær. Det er underordnet, folk kommer uansett, sier Eiterjord. Det er flest elever fra ungdom- og videregående skoler som streiker, men også en del barneskoler har meldt interesse.
– De minste kommer nok med lærere eller foreldre, sier Eiterjord. Han er veldig glad for engasjementet, og mener det å streike er riktig virkemiddel.
– Vi går på skole for framtida vår. Men uten en innsats for klimaet har vi ingen fremtid, sier han.
Regjeringen vil ikke gi streikende elever unntak fra fraværsgrensa, men vil arrangere «klimatoppmøte» for unge. – De kveler klimastreiken, sier Audun Lysbakken.
Den svenske miljøskulkeren
Det var den svenske jenta, Greta Thunberg (15) som startet bølgen av klimastreiker. Hun skulket skolen og satte seg utenfor det svenske Stortinget for å få politikerne til å bry seg mer om klimaspørsmål i den svenske valgkampen. Greta Thunberg er blitt intervjuet av presse i flere land, og engasjementet hennes har spredd seg både i Sverige og til andre europeiske land.
Fredag er det norske elever sin tur. I over femti kommuner skal barn og unge møte opp foran rådhuset eller i sentrum av byene de bor i. Streiken varer hele skoledagen, men de fleste stedene er det markeringer klokka tolv. Her er lista over steder hvor elevene skulker for miljøet.
Rektor ved Kuben videregående skole i Oslo, Kjell Ove Hauge, mener klimastreik betyr fravær: – Min jobb å forvalte regelverket, sier han.
– De fleste av elevene som skal streike har ikke engasjert seg i miljøkampen tidligere. Men det er mange som sier at de kommer til å fortsette å engasjere seg, sier Eiterjord i NU.
30.august 2019 har miljøorganisasjoner planlagt enda et arrangement. Da planlegges en Klimabrølet og det er en demonstrasjon for både barn og voksne.