Røe Isaksen vurderer å legge ned flere fagbrev
Yrkesfagopplæringen skal legges om. Basert på innspill Isaksen får fra de faglige rådene og fra Utdanningsdirektoratet kan fagbrev som ikke er tilpasset dagens arbeidsliv bli fjernet.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener fagbrevutdanningene bør tilpasses arbeidslivet.
Den 1. mars mottok han to rapporter om yrkesfagopplæringen. Der blir det konkludert med at flere av fagbrevene som tilbys på norske videregående skoler er for dårlig tilpasset arbeidslivet.
«Det er helt feil å invitere ungdom inn i et utdanningsløp som ikke har noen fremtid,» sa Torger Reve, professor og tidligere rektor på Handelshøyskolen BI, til NRK da rapportene ble lagt fram.
Reve er skeptisk til at ungdom heller velger å jobbe seg opp, enn å ta videregående skole.
«Jeg sier ikke at alle må ha en mastergrad, men man bør ha et grunnlag og papirer å vise til, for de som mister jobbene først, er de ufaglærte. Og har man da ikke videregående i bunn, har man ikke noe å bygge videre på,» sier Reve til NRK.
Trenger en bedre match mellom utdanning og arbeidsliv
Utdanning har spurt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om han er enig med Torger Reve.
– Er du enig med Reve i at utdanningsløp som ikke etterspørres i arbeidslivet bør nedlegges?
– Når nær 40.000 ungdommer søker seg til yrkesfag hvert år, må vi sikre at elevene får riktig kompetanse og gode jobbmuligheter. Det er viktig med en god match mellom det arbeidslivet trenger og det ungdommen utdanner seg i, for Norge vil trenge mange fagarbeidere fremover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Utdanning.
Han legger til:
– Derfor har vi satt i gang et stort arbeid for å fornye yrkesfagsutdanningen, der partene i arbeidslivet skal bli hørt skikkelig. Vi fikk fem rapporter i mars fra de yrkesfaglige rådene, og rett rundt hjørnet er ytterligere ni rapporter fra ni faglige råd. Til høsten skal Utdanningsdirektoratet komme med en anbefaling, så foreløpig er det er for tidlig å si hva vi konkret kommer til å gjøre, sier Røe Isaksen.
Isaksen vurderer tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv
Denne uken fikk arbeidsminister Anniken Hauglie overlevert rapporten «Rustet for arbeidslivet» utarbeidet av KIWI–kjeden. Til sammen 10.000 personer er blitt kurset gjennom KIWI–skolen. Men de som kurses får ingen formell kompetanse som de kan bruke i andre deler av arbeidsmarkedet.
I rapporten foreslår KIWI–sjef Jan Paul Bjørkøy at KIWI–skolen og andre private kjedeskoler, inngår i et løp som ender med fagbrev. Virke–direktør Vibeke Madsen støtter Bjørkøys syn. Hun sa at kjedeskolene bør inngå i et fagopplæringsløp.
– Er du enig med Bjørkøy og Madsen i at kjedeskolene bør kunne tilby et fagopplæringsløp i samarbeid med offentlig skole?
– Tettere samarbeid mellom bedrifter og skoleopplæringen er en idé som vi skal se nærmere på, sammen med mange andre innspill, sier kunnskapsministeren og fortsetter:
– Jeg kjenner ikke til innholdet i rapporten fra Kiwi. Men det som er sikkert er at vi ikke kan fortsette å la elever utdanne seg til fagbrev som bransjene verken trenger eller verdsetter. Fag– og svennebrev bør ha verdi når personer skal ut i arbeid. Det er også alvorlig at bedriftene mener skoleopplæringen ikke er relevant eller god nok, avslutter Isaksen.