Flertall på Stortinget for fortsatt avskilting av lærere - UDF varsler omkamp
Flertallet på Stortinget vil ikke droppe kompetansekravene for erfarne lærere. Utdanningsforbundet varsler ny omkamp.
Stortinget behandlet i dag flere forslag om å ikke gi kompetansekravet regjeringen innførte i fjor tilbakevirkende kraft for lærere som utdannet seg før 2014. Lærere som ikke har fått videreutdanningen de trenger innen 2025, vil ikke kunne undervise videre i fagene med kompetansekrav. Det er dette lærerorganisasjonene kaller avskilting av lærere.
Det er reelt flertall på Stortinget for å skrote kravene, men KrF, som har fremmet et av forslagene, må paradoksalt nok stemme mot sitt eget forslag fordi de er bundet av budsjettavtalen med regjeringen før jul. Dermed er det flertall for at kravene blir stående slik de er.
Titusener protesterer
Tidligere på dagen overrakte Utdanningsforbundet og andre lærerorganisasjoner et opprop mot avskiltingen av lærere. Over 37.000 hadde skrevet under. Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, mener det viser en solid støtte til motstanden.
– Norske lærere reagerer sterkt på dette, sa Handal til Utdanning.
Han sier kampen ikke er over, og han tror det før eller siden vil tvinge seg fram en endring.
Mener videreutdanning løser problemet
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner applauderer flertallets avgjørelse i Stortinget.
– Mange nok og gode lærere er viktig for elevene. Derfor er jeg glad for at et flertall på Stortinget fremdeles sier ja til kompetansekravene vi innførte i 2015, skriver Sanner til NTB i en kommentar til motstanden mot kravet.
Regjeringen mener satsingen på etter- og videreutdanning gjør kommunene i stand til å gi alle lærere påfyllet som trengs for å oppfylle kravene innen 2025.
– Vi mener at en matematikklærer skal ha fordypning i matematikk, en norsklærer i norsk og en engelsklærer i engelsk. I dag mangler for eksempel en av tre lærere som underviser i matematikk tilstrekkelig fordypning for å oppfylle kravet. For å sikre at elevene lærer mer på skolen, er vi avhengige av lærere som har faglig fordypning i det faget de underviser i, sier Sanner til NTB.
Rødgrønne vil endre
SV, Rødt, Senterpartiet og Arbeiderpartiet støtter motstanden fra lærerne.
– Vi vil fjerne den såkalte avskiltingen av lærere og ha en bedre vei til målet om fullt trykk på kompetanseheving i skolen. Derfor har vi fremma ti forslag for mer kompetanse i dag. Det er synd at Høyre og Frp lukker øynene og nekter å vurdere andre virkemidler, sier Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.