Tiden vi går inn i nå preges for mange unge av søvnløse netter, katastrofetenking og utsetting av pensumlesing. Det er tid for eksamen, men psykolog Roger Hagen sier det er greit å være litt nervøs. Foto: Nihan Aydin, FreeImages
Psykolog: – Litt eksamensnerver er bra
Ved for lite eller for mye angst vil prestasjonene lide, mens ved middels angst er prestasjonene på sitt beste, ifølge Roger Hagen.
Han er psykolog ved Psykologisk institutt, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og forsker blant annet på bekymringsangst.
Dette er en del av hovedsaken i Utdanning nr. 9/2016, som er viet temaet eksamensnerver.
Du som er abonnent eller står som mottaker av bladet kan lese saken fra tirsdag formiddag i ebladet, eller når det dumper ned i postkassa di.
Vi legger ut hovedsaken i sin helhet på nett senere denne uka for alle våre lesere.
Rådet hans til dem som har opplevd at ting har gått ille, om det er til eksamen eller i andre sammenhenger, er å være bevisst hvordan man tenker omkring ulike situasjoner. Analysér hva som gikk galt forrige gang, for deretter å prøve å møte situasjonen på en annen måte.
– Jeg møter mange som bekymrer seg for mye. Eksamen kan fremkalle katastrofetenkning hos enkelte. De aller fleste er litt spente før eksamen. Det virker skjerpende og får oss til å prestere. Det er de som ødelegger for seg selv, som har det verst, sier Hagen til Utdanning.
Opp gjennom årene har Hagen møtt mange engstelige pasienter, men han ser ikke at eksamensnerver har blitt verre med årene.
– Eksamensnerver har nok eksistert så lenge det har vært eksamen. Mitt beste tips er å øve på eksamen. I og med at det er sjelden, bør en øve i lignende scenarioer. For eksempel å fremføre for noen, hvis en skal opp i muntlig.
– Det er altså ikke et mål å eliminere angst helt. Da eliminerer man i så fall det meste av motivasjonen i samme slengen. Det er de i ytterkantene som kan trenge hjelp. Gå gjerne på kurs: De fleste studentsamskipnadene har ulike kurs for å mestre stress og angst. De som bekymrer seg mye i hverdagen, bør vurdere å søke profesjonell hjelp. Det er ikke de som ligger an til å stryke, som har mest angst.
– Ofte er den første eksamen verst. Har en først kommet gjennom den, vil neste eksamen som oftest gå lettere, sier Hagen.