Leder av Elevorganisasjonen Agathe Waage sier at støtteapparatet rundt elevene er noe de har snakket om lenge og er glad for at det settes fokus på det. Foto: Elevorganisasjonen

Elevene vil ha flere yrkesgrupper inn i skolen

Leder av Elevorganisasjonen Agathe Waage synes det er kjipt at kommuner ikke satser mer på for eksempel helsesykepleiere på skolen.

Publisert

– Se for deg at en elev får et angstanfall på skolen, men blir møtt med en stengt dør hos helsesykepleier. Vi hører fra mange elever at de ønsker seg en skolehelsetjeneste som er tilgjengelig når de trenger det, og ikke bare et par dager i uken. Derfor er det kjempeviktig at kommunene prioriterer å bruke penger på dette, sier Waage.

Det å ha noen å snakke med som ikke er lærer, er noe av det Waage oftest hører om når hun treffer elever.

– Lærere er superviktige, men de kan ikke fikse alt alene. Det at det finnes andre fagpersoner som ikke er lærere på skolen, er for noen ungdommer helt avgjørende for at de skal komme seg gjennom livet og skolehverdagen. Det er kjempebra at noen skoler og kommuner satser på flere yrkesgrupper inn i skolen.

 

Dårlig rådgivning

 En annen gruppe som ofte elever sier de er lite fornøyd med, er rådgiverne på skolene.

– Ja, det er altfor mange som sier at de får dårlige råd når de vil ha veiledning om hvilket utdanningsløp de skal satse på når de skal ta videregående. Altfor mange får råd basert på karakterer og kjønn.

– Har du et eksempel?

– Ja, ta en jente med gode karakterer som vil gå på yrkesfag og som går og ber om råd. Altfor ofte får hun da høre at hun er for smart til å satse på yrkesfag. Eller en jente med lave karakterer som blir rådet å gå på helsefag, fordi hun er jente. Rådgiverne må bli bedre. Nå når det kuttes i stipendiene til de som tar omvalg er det viktig at elever får kvalitetssikrede råd på bredt grunnlag, sier lederen av Elevorganisasjonen.

Les også: For ti år siden var det fire miljøterapeuter ved Trudvang skule i Sogndal. Nå er det 14.

Ung fremtid

Støtteapparatet rundt eleven er noe organisasjonen har snakket om lenge.

– Vi er positive til mange yrkesgrupper i skolen. Det er samfunnsøkonomisk viktig at enda flere klarer å komme seg gjennom skolen, og da må kommuner og politikere gjøre det som er mulig for at flere gjennomfører og kommer seg ut i jobb. Det er jo vi unge som skal ta over i fremtiden, og da er det viktig at vi er godt rustet, sier Agathe Waage.

 

Alle bør ha miljøterapeuter på skolen

I Skien er det miljøterapeuter ved hver eneste skole. Ved Gjerpen ungdomsskole er Nora Engravslia Skyer leder av elevrådet.

– Jeg synes det er veldig bra. Trenger elevene noen å snakke med, som ikke er lærer kan vi bare gå til henne. Jeg har selv vært hos henne og hun følger opp og er en viktig ekstraperson, sier Nora Engravslia Skyer.

Det er ikke lovfestet at det skal være miljøterapeuter ved skoler, men forskere rapporterer at det er mange lærere som ønsker seg en slik ekstraressurs.

– Hun er en veldig viktig person og jeg skjønner ikke at alle skoler har det, sier lederen av elevrådet ved Gjerpen ungdomsskole i Skien.

 

 

Powered by Labrador CMS