Partitopper vil nekte overgrepsdømte lærere å jobbe i videregående

Partitopper i Ap, Frp, SV og Krf støtter alle en skjerping av regelverket slik at overgrepsdømte ikke skal ha mulighet til å jobbe i videregående skole.

Publisert

Utdanningsforbundet ønsker en slutt på at personer som er dømt for seksuelle overgrep, ifølge loven kan være lærere i videregående skole. De får støtte av kunnskapsministeren som sier det er noe de bør vurdere å endre på.

Overgrepslærerne

Utdanning har gått gjennom omtalte overgrepssaker siden 2010 og undersøkt alle saker hvor gjerningsmannen har vært eller er ansatt i skole eller barnehage.

Alle våre artikler om dette finner du her: utdanningsnytt.no/overgrep

 

Overgriperne

Materialet omfatter 74 ansatte i skoler og barnehager. Sakene involverer alle typer ansatte: rektorer, lærere, barnehagelærere, spesialpedagoger, assistenter og ansatte i skolefritidsordningen.

  • 61 er dømt i tingretten eller lagmannsretten. Av disse er 19 dømt i lagmannsretten. 5 av sakene er anket og ikke rettskraftige ennå.
  • 10 er siktet og etterforskning pågår.
  • 3 er tiltalt, og sakene skal behandles i rettsapparatet.

 

I 50 av sakene er det begått overgrep mot egne elever eller mot barn i barnehagen hvor gjernningsmannen jobbet.  

I de resterende sakene er det enten overgrepsmateriale med ukjente offer, eller barn overgriperen har møtt på nett, på fritidsaktiviteter eller privat.

 

Ofrene

Minst 250 barn er ofre i sakene. 136 av disse er det ikke oppgitt kjønn på, 98 er jenter og 21 er gutter.

Ofrene er fra 3 til 18 år gamle.

I flertallet av sakene er overgrepene utført mot egne elever eller barn overgriperne har hatt ansvar for i barnehagen. Enkelte har forgrepet seg på egne barn, på ukjente barn over internett eller er dømt for å laste ned overgrepsmateriale. Sju av de overgrepsmistenkte eller dømte jobbet i videregående skole.

 

Slik har Utdanning jobbet

  • Redaksjonen har gjennom flere måneder gått gjennom flere hundre presseklipp i tillegg til omtaler av overgrepssaker i private fora på nett. Det er i tillegg hentet inn informasjon fra politi, advokater og skoler.
  • Det har gitt nok informasjon til at Utdanning har kunnet søke og få utlevert tingrettsdommer i de aller fleste sakene. I tillegg er det søkt gjennom rettsdata fra lagmannsrettsavgjørelser. Dette er deretter systematisert for å få en fullstendig oversikt.
  • I de få tilfellene hvor det ikke har vært mulig å få utlevert dommen, er informasjonen hentet fra presseklipp og samtaler med politi, advokater og skoler.

 

Nå sier flere politikertopper til bladet Utdanning at de er enige i den vurderingen.

– Ja, der bør vi absolutt se på en skjerping av regelverket, sier Bente Thorsen, utdanningspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Også Anders Tyvand i Kristelig folkeparti og Marianne Aasen i Arbeiderpartiet åpner for en lovendring.

– Et forbud bør gjelde alle yrker som har med barn og unge og gjøre, sier Aasen.

SV-leder Audun Lysbakken er enig.

– Hensynet til elevene må i slike saker veie tyngre enn hensynet til de voksne, skriver han en e-post til bladet Utdanning.

 

 

Alle våre artikler om overgrep i barnehage og skole finner du her: utdanningsnytt.no/overgrep

 

 

 

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har tips:

 

 

Powered by Labrador CMS