Sjef for svenske skoleblader går av i protest
Annica Grimlund går av i protest mot at ledelsen i svenske Lärarförbundet i praksis fjerner journalistenes og redaktørenes uavhengighet. – En usedvanlig uklok avgjørelse av forbundet, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.
Ledelsen i den største svenske fagforeningen for lærere, Lärarförbundet, har bestemt å samkjøre de redaksjonelt uavhengige redaksjonene og kommunikasjonsavdelingen, og dermed i praksis fjerne journalistenes og redaktørens uavhengighet.
- Lärarförbundet mister 26 av 28 journalister (mars 2019)
«Dra i samme retning»
Tidligere i vinter kom det som tilsynelatende skulle være en beroligende melding fra ledelsen i forbundet om at utgiveransvaret fortsatt skulle ligge hos redaktørene. Men leder i journalistklubben i tidsskriftene til forbundet, Niklas Arevik, var ikke beroliget, skriver journalisten.se.
– Det er fortsatt en del motsigende formuleringer som gjør at jeg som journalist ikke er beroliget. På den ene siden sier ledelsen at redaktørene skal være ansvarlig utgiver og skal ta de redaksjonelle beslutningene. Samtidig sier de at tidsskriftene skal representere foreningens politikk og at arbeidet skal skje i samarbeid med informasjonsavdelingen i forbundet. Slik kan det ikke være, sa klubblederen i et intervju i desember.
Bekymringene ser nå ut til å være reelle. På et møte tirsdag denne uken fikk journalistene og redaktørene vite hvordan organiseringen av redaksjonen blir framover av en styringsgruppe.
Blant annet skal kommunikasjonsavdelingen og redaksjonen fysisk sitte samme. All kommunikasjon skal «ledes og planlegges samordnet». Videre heter det at «nyheter, reportasjer og meningsbæring skal dra i samme retning».
Vil ikke kommentere
Under samme møte informerte Grimlund at hun går ut av styringsgruppen og sier fra seg alt arbeidsmiljøansvar for redaksjonene. Årsaken er at hun ikke kan stå inne for avgjørelsen som styringsgruppen har kommet med. Gruppen består ellers av forbundets kommunikasjonssjef og assisterende sekretariatssjef.
I går ga hun beskjed at hun også går av som avdelingssjef for Lärarförbundets tidsskrifter.
I redaksjonen er stemningen opphetet. Arevik har full forståelse for beslutningen fra Grimlund.
– Det som nå er bestemt gjør det umulig for oss å være uavhengig etter som vi skal sitte sammen med, og planlegge arbeidet sammen med kommunikasjonsavdelingen, sier klubblederen.
Journalisten.se har bedt om kommentar fra Lärarförbundet, som kun vil svare på skriftlige spørsmål. Det godtar ikke journalisten.se. Lärarförbundet ønsker ikke å kommentere av «hensyn til den pågående interne arbeidsprosessen og alle som er involvert i den.
Assisterende sekretariatssjef har imidlertid kommet med en skriftlig kommentar. (se nederst i saken).
– Ulike, og innimellom motstridende formål
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen sier til Utdanning at dette høres ut som en usedvanlig uklok avgjørelse av det svenske forbundet.
– Journalistikken skal være fri og gjøres uavhengig av politiske kommunikasjonshensyn. Mediene skal ha rom for mange ulike stemmer og vinklinger, og de skal ikke drive kommunikasjonsarbeid for egen utgiver.
– Hvorfor synes journalister og redaktører dette er galt?
– Jeg tror egentlig mange vil se at kommunikasjon og journalistikk har to ulike, og innimellom motstridende formål. Oppdragsgiveren for kommunikasjon fra et fagforbund vil være ledelsen i forbundet. Oppdragsgiveren til et fritt medium er lesere og offentligheten.
– Ser vi noe liknende i Norge?
– Vi har sett noen tilfeller, men heldigvis ikke ofte. De fleste eiere forstår verdien av journalistikk og at den avhenger av at eierne ikke blander seg inn i det redaksjonelle innholdet, sier Floberghagen.
– Trist
Lärarförbundets sekretariatssjef, Sixten Frixon, sier i en skriftlig kommentar om Grimlunds beslutning om å gå av:
– Jeg synes det er trist at hun velger å slutte, men forstår og respekterer hennes beslutning. For øvrig vil jeg ikke kommentere dette ytterligere av hensyn til prosessen vi er inne i, skriver lararnastidning.se.