Frykter stråling på skolen
Svein Arnesen kjemper for å få redusert det han kaller elektromagnetisk smog – eller e-smog - på datterens skole i Fredrikstad.
Gudeberg skole har to trafo-stasjoner og en mobilmast som nærmeste nabo. I tillegg installerte skolen trådløst nettverk i fjor høst.
- E-smog-belastningen ved skolen er svært bekymringsfull og utgjør en potensiell helserisiko for datteren min og de andre elevene ved skolen, mener Arnesen. Han har klaget til skolen og krevd at det trådløse nettverket må kobles ned. Dessuten vil han at skolen skal engasjere seg for å få begrenset e-smogen i nærområdet.
Da skolen avviste Arnesens krav, påklaget han saken til Fylkesmannen som returnerte den til skolen med begrunnelsen at skolen ikke har vurdert de synspunktene Arnesen har kommet med. Status per i dag er at Arnesen venter på ny behandling fra skolens side.
Krav om teknologi
Rektor Harald Stordahl har ingen planer om å koble ned det trådløse nettverket ved Gudeberg skole. Han forholder seg til at det installerte utstyret er godkjent av kommunens IT-avdeling, og at de som er helseansvarlige over ham i kommunen sier at det ikke er farlig. Videre behandling av saken har han overlatt til sine overordnede i kommuneadministrasjonen.
Skolens IT-ansvarlige, Arne Didriksen, viser til kravene i Kunnskapsløftet om digital kompetanse.
– Dette er en balansegang mellom å presentere barna for eksisterende teknologi og å beskytte dem mot en eventuell strålingsfare. Det er mange flere muligheter i en bærbar pc som kan brukes over alt, og beslutningen om at de skal tilegne seg de mulighetene tas som sagt på et mye høyere nivå, sier Didriksen. Han understreker at de fleste pc-ene som brukes på Gudeberg er på datarommene og er kablet. I tillegg er de fire trådløse senderne såkalt intelligente, noe som betyr at de merker det når noen prøver å koble seg på. Først da sender de ut signaler.
Til tross for gjentatte forsøk, har det ikke lykkes Utdanning å komme i kontakt med fagsjef for skoler i Fredrikstad kommune.
Kunnskapsdepartementet har ingen kommentarer til problematikken rundt mulig helsefarlig stråling fra trådløse nettverk. Departementet henviser til Statens strålevern. Imidlertid understreker departementet at saken stiller seg annerledes dersom bekymrede foreldre kan vise til forskning som bekrefter helsefare.