– Fokuset i lønnsoppgjøret må være å stoppe reallønnsnedgangen, sier Anne Finborud. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund.

Vil ha felles front mot reallønnsnedgang

Skolenes landsforbund mener arbeidstakerorganisasjonene må stå sammen som en hard vegg for å stoppe reallønnsnedgangen. Unios leder sier også det er uaktuelt med et nytt nulloppgjør.

Publisert

Tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viste at reallønna falt med 1,2 prosent i fjor. Det ble karakterisert som en betydelig reallønnsnedgang for mange av TBU-leder Ådne Cappelen, da han la fram tallene tidligere denne uka.

* Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger hvert år fram nøkkeltall og analysemateriell som bakgrunn for lønnsoppgjøret.

* TBU består av representanter for Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet og Statistisk sentralbyrå. Det ledes av SSB-forsker Ådne Cappelen.

* Som regel legger TBU fram to årlige rapporter: Første rapport kommer foran lønnsoppgjøret med oversikt over lønns- og inntektsutvikling, prisutvikling og utviklingen i konkurranseevnen. Rapporten utgis i to versjoner, i februar og mars.

* En ny rapport avgis i juni, der lønnsoppgjørene oppsummeres og statistikk for lønns- og inntektsfordelingen legges fram.

Kilde: NTB.

– Reallønnsnedgangen som nå er dokumentert, må bare stoppes, sier forbundsleder i Skolenes landsforbund, Anne Finborud, til Utdanning.

 

– Nulloppgjør uaktuelt

Hun er dermed i samme båt som Fagforbundet og Unio som har sagt klart ifra om at et nytt nulloppgjør er uaktuelt.

– I oppgjøret nå må vi tilbake til en normal lønnsutvikling der arbeidstakerne får sin del av verdiskapingen. Det er ikke snakk om å gå inn i nok et oppgjør som går i null eller ender med reallønnsnedgang, sa Unio-leder Ragnhild Lied til ANB.

LO-leder Gerd Kristiansen varsler det samme.

– Selv om vi ikke ser for oss en reallønnsutvikling på samme nivå som fram til 2015, kan vi ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad, sa LO-lederen på representantskapsmøte denne uka ifølge NTB.

 

– Må holde sammen

Finborud sier et mellomoppgjør gir lite mulighet til å ta tak i de store tariffspørsmålene, og at det i dette oppgjøret ikke vil være forhåpninger om å få tatt grep knyttet til etterslepet i lønnsutviklingen for undervisningsansatte.

– Fokuset må være å stoppe reallønnsnedgangen og ha argumenter for at det også er noe arbeidsgiver vil være tjent med, sier Finborud.

– Tror du at dere i arbeidstakerorganisasjonene får motparten med på det?

– Det er uttalelser i mediene som tyder på at vi ikke har det. Men dette må være en hard vegg som vi på vår side av bordet holder sammen om, sier Finborud.

Hun er også opptatt av den siste tids debatt om mulige endringer i hvordan Statistisk sentralbyrå (SSB) skal jobbe framover. Det kan medføre stort kutt i antall forskerstillinger, noe fagforeningene er redd vil påvirke arbeidet med lønnsstatistikken.

– Jeg frykter at det er interesser som er ute etter å svekke tilliten til statistikkgrunnlaget fra SSB, sier Finborud.

SSB-direktør Christine Meyer har svart på bekymringen med å forsikre om at arbeidet til TBU ikke vil bli påvirket av eventuelle endringer i SSB.

 

Vil ha moderasjon

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO peker på behovet for moderasjon også i årets lønnsoppgjør.

– Norge er fortsatt i en krevende omstilling. Den viktigste jobben nå er å beholde og skape nye arbeidsplasser. Derfor må årets lønnsoppgjør være ytterst moderat, sa Nina Melsom, direktør for tariff og medlemstjenester i NHO, til NTB da tallene fra TBU ble lagt fram.

Powered by Labrador CMS