Anthon B Nilsen avviser utbytte-anklager
Skoleselskapet Anthon B Nilsen avviser at de har tappet skolene de eier for penger. Selskapet nedsetter nå et eget utvalg for å gjennomgå saken.
Skoleselskapet avviser anklagene og tar nå initiativ til å opprette et bredt sammensatt utvalg for å gjennomgå den omstridte transaksjonen.
Uro
I en omfattende artikkel lørdag skrev Dagens Næringsliv at privatskolekonsernet Anthon B Nilsen har hentet ut over 100 millioner kroner fra driften av sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte.
Beløpet på 105 millioner kroner ble overført fra skolene Westerdals, NITH og NISS til det sammenslåtte selskapet Westerdals Oslo ACT i 2013.
Utvalget skal bestå av representanter for studentene, ansatte, skoleledelse og skoleeier ved Westerdals Oslo ACT, og ledes av et eksternt og uavhengig medlem, ifølge selskapet.
Utvalget skal avlegge rapport til styret i Anthon B Nilsen Utdanning AS, og rapporten vil bli gjort tilgjengelig for alle interessenter.
– En rekke oppslag i Dagens Næringsliv har dannet et bilde av at eiere av skoleselskapet Anthon B Nilsen har «tatt ut» 100 millioner fra de sammenslåtte høyskolene i Westerdals Oslo ACT. Denne fremstillingen er feil, og avvises av selskapet. Medieoppslagene har skapt betydelig uro, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i en epost.
– Til skoledrift
Utvalget skal gå gjennom alle sider ved transaksjonen på 105 millioner kroner og vurdere de økonomiske konsekvenser for høyskolen. Det skal også anbefale tiltak som sikrer at høyskolens økonomi har en god og sikker plattform for videre utvikling av skolen, og sikre at alle spørsmål knyttet til transaksjonen blir belyst og besvart, ifølge pressemeldingen.
– Kjøpsbeløpet på kr 105 millioner er en del av Anthon B Nilsen Skoledrifts egenkapital og vil inngå i finansieringen av høyskolens utvikling i fremtiden. Selskapet understreker igjen at ingen midler er tatt ut av skoledriften og overført til eieres private kontoer, skriver Andresen.
Krever gransking
Saken ble tatt opp av flere partier under Stortingets spørretime onsdag, hvor statsminister Erna Solberg (H) var til stede. Flere partier krever en gransking av saken.
Solberg svarte at hun var glad for at DN har satt kritisk lys på hvordan staten følger opp de private skolene, men uttalte at hun ikke ville sette seg til doms over saken, fordi den fremdeles er under behandling i Kunnskapsdepartementet. (©NTB)