Elever foreslår gratis bind og tamponger
Elevbedriften Mens dispens har utviklet en dispenser som de foreslår skal settes opp på alle offentlige toaletter. De er med i finaleheatet under årets Innovation Camp i Buskerud.
Det er elever fra 9. trinn som er med i konkurransen. Over 1600 elever har deltatt i de innledende skolerundene. Etter tre mellomrunder var det 20 elevbedrifter som var klar for dagens finale i Drammen.
Mensdispenser
Fra Veiavangen ungdomsskole hadde fire jenter utviklet ideen om en mensdispenser.
– Har du ikke vært på do noen gang og ikke hatt med deg bind eller tamponger. Tenk da hvor kjekt det hadde vært om det var en dispenser der du kunne få gratis bind eller tamponger fra, sier Amelia Kolbjørnsen.
Entreprenørene ser for seg at alle som menstruerer kan få en nøkkelbrikke som du henter hos helsesøster eller fastlege. Med denne brikken som har en personlig kode kan du hente ut inn til sju gratis produkter på offentlige toaletter.
- Det er også litt urettferdig at jenter og kvinner må bruke så mye penger på slike artikler. Der sparer gutter masse. Neste steg nå, blir å søke støtte fra noen. Vi vet ikke helt hvem, men noen i staten tror vi, sier Otilie Randa Vangen.
Utdanning treffer de to på stand før vinnerne er kåret, det skal vise seg at de ikke når helt opp. Med seg har de også hatt Tea Sofie Kaland og Guro Iselin Laussen Becher.
Psykolog app for unge
Elevbedriften RedHeart fra Killingrud ungdomsskole har utviklet en app hvor ungdommer kan prate anonymt med en psykolog.
- Vi har ikke fått med oss en psykolog ennå, men mest sett på hvordan en slik app bør fungere, sier Nora Sørstad Bentehaugen.
De er fire elver som sammen har utviklet ideen. Først og fremst ser de for seg at dette skal være en app hvor en kan snakke med en psykolog eller andre med de samme problemene som en selv. I tillegg ser de for seg at det skal være en passordbeskyttet dagbok. Denne kan du velge å holde for deg selv heller dele med andre.
- Er det behov for en slik app?
- Ja det er vi helt sikker på. Det er mange unge som sliter psykisk eller trenger noen å snakke med, sier Valentina-Denisa Codreanu.
Les også om de som bruker diagnosen sin til å skape nye ideer.
Vinner med å fjerne brøytestikker
«Dette var veldig morsomt!» sier en veldig overrasket og glad vinner av Innovation Camp 2018/19, Ingrid Maria Linnås Fulsås, leder i Brøyte EB. «Jeg har selv vært med å sette ut brøytestikker, og har sett hvor mye jobb det er. Vår idé vil fjerne behovet for brøytestikker, og dermed spare naturen for masse plast.» Elevbedriften har funnet opp en gps-løsning for brøytebiler, som skal erstatte de tradisjonelle brøytestikkene. I tillegg for pris i vinnerkategorien vant de også prisen for Beste stand. Standen hadde de kreativt utformet med en minitraktor og brøytestikker.
Juryens begrunnelse: Produktet er svært innovativt og nyskapende. Det har stort behov med internasjonalt potensiale og bidrar til økt sikkerhet og bedre miljø. Gruppa viser til godt samarbeid med næringslivet og utnytter ny teknologi. De er tydelige i sin formidling og presenterer godt!