Ungdomsarbeider etter steinkasting på natteravner: – Dette er et foreldreansvar
Politiet har satt inn mer ressurser for å få bukt med økende voldsproblematikk blant enkelte ungdommer i Groruddalen i Oslo. – Dette er først og fremst et oppdragelsesproblem, sier leksehjelpsgründer Arshad Jamil.
Det har vært flere volds- og skyteepisoder i bydelene øst i Oslo, og lørdag ble det for andre gang på kort tid kastet stein mot natteravner. En av dem ble truffet i hodet og måtte på legevakten.
Tirsdag denne uken er det møte mellom politiet og generalsekretær for Natteravnene, Lars Norbom, for å diskutere sikkerheten til de frivillige.
– Foreldrene kan hjelpe
Arshad Jamil er utdannet sivilingeniør fra NTNU, har tidligere jobbet som lærer, og nå driver han Ungdomsakademiet som tilbyr leksehjelp og privatundervisning. Selv kom han til Norge som 13-åring og vokste opp i Groruddalen i Oslo.
– Det er hårreisende at ungdommer helt ned i 14-årsalderen driver med dette tullet. Ungdommer på den alderen skal spille Fortnite og drive med forberedelser til prøver nå i mai. Dette er først og fremst et oppdragelsesproblem og et foreldreansvar, sier Jamil.
Den engasjerte gründeren har gjennom mange år også arbeidet med ungdom på frivillig basis, og de siste dagene har han fulgt debatten om hendelsene i Groruddalen. Han er provosert over at foreldrene virker å være helt fraværende.
– Forskning viser at engasjerte foreldre gir enda mer engasjerte barn, sier Jamil.
Han peker på at ingen foreldre ønsker at deres barn skal drive med slikt.
– Og hvis disse ungdommene har minoritetsbakgrunn, vil situasjonen være enda mer skamfull for foreldrene, sier han.
Derfor mener han også noe av løsningen ligger i å få involvert familien.
– I mange minoritetsmiljøer er det først og fremst foreldre, eldre søsken og annen familie som kan hjelpe til med å løse en slik situasjon. Så er det viktig å finne årsaken til hvorfor ungdommene har havnet der de er, og det kan være forskjellige grunner. Det som skjer nå er et symptom, og da må vi finne årsaken, sier Jamil.
– Ikke hardt mot hardt
Han er sikker på at dette er ungdom som ikke har blitt sett i tilstrekkelig grad, som mistrives på skolen og står i stor fare for å ende som dropouts.
– Løsningen er ikke å sette hardt mot hardt. Vi skal elske dem mest, når de fortjener det minst, sier Jamil, som forteller at han tidligere har gitt forskjellige gratistilbud til ungdom som trenger det.
– Skolene og foreldrene må gjerne ta kontakt med meg, så vil jeg forsøke å stille opp med det jeg kan for å finne løsninger, sier han.
– Politiet sier at dette er snakk om noen få ungdommer – er det mulig å unngå at det innimellom dukker opp problemer med slike gjenger i en by som Oslo?
– Vi har nulltoleranse for kriminalitet, selv om det ikke gjør at vi har null kriminalitet. På samme måte må vi også ha nulltoleranse for denne type oppførsel. Ungdom vil alltid tøye grenser, men spørsmålet er hvor langt de tøyer dem. Da spiller foreldre, naboer, lærere, politi og hele samfunnet rundt inn. Så lenge barn og unge føler seg inkludert, vil de yte noe tilbake., sier Jamil.
– Politikerne må gripe inn
Leder for Stovner ungdomsråd og styremedlem i Elevorganisasjonen i Oslo, Ayoub Zannachi, etterlyser et bedre fritidstilbud til ungdommene i bydelene det gjelder.
– Noen har det ikke bra hjemme. Da må politikerne gripe inn og finne ut hva som ligger bak, sier han til Aftenposten.
Zannachi har vokst opp med noen av de aktuelle ungdommene. Han sier at de kommer fra et miljø som ikke tilsier slike handlinger, og at de er annerledes enn det mediene framstiller dem som.
– Jeg tror det handler om at de kjeder seg, det er sent på kvelden og de har lyst til å tøffe seg litt for vennene, sier Zannachi.
– Synlig politi er løsningen
Stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap), som selv er fra Groruddalen, mener at et mer synlig politi på gateplan er løsningen på situasjonen.
– De må gå rundt for å snakke med folk, de må bli kjent med unge som er i faresonen for å havne i kriminelle gjenger, og de må prøve å få kontakt med foreldrene deres. Det kan bare lykkes om det er faste folk som jobber i det samme området over flere måneder og år, sier Bøhler til Klassekampen.