Byråd Omar Samy Gamal og forlegger Sidsel Dalen anbefaler unge å begynne å skrive.

På Kuben kan elevene lære å bli forfattere

På Kuben videregående skole i Oslo ønsker de å få elevenes stemmer ut i det offentlige rom. Derfor tilbyr de skrivekurs med etablerte forfattere i samarbeid med det heldigitale forlaget Publizm. Prosjektet skal vare i tre år.

Publisert Sist oppdatert

Teksten trenger ikke være lang. Det vesentlige er at den handler om noe du er opptatt av, lyder oppfordringen til de unge. De skrivelystne kan velge den formen som passer dem best, enten det er en fortelling, kommentar eller kanskje et lite dikt. Målet er å bli sett og forstått.

Omar Samy Gamal (SV) som er byråd for kultur, idrett og frivilighet i Oslo, møtte rett før skoleslutt  elever på Kuben sammen med Sidsel Dalen fra Publizm, for å diskutere prosjektet.

Heldigitalt

Publizm er et heldigitalt forlag som har spesialisert seg på både e-bøker og lydbøker.

– Vi vil bringe fram nye stemmer, og gjerne høre fra ungdom med flerkulturell bakgrunn. Dette er viktig for demokratiet og dere har stor makt, sier Sidsel Dalen.

Flere av elevene nikket entusiastisk på hodet, mens andre var mer skeptiske og tvilte på at dette var noe for dem.

Trene på å formidle

Kuben har fått støtte av Sparebankstiftelsen til et treårig prosjekt. Deltagerne skal samles en gang i måneden, sammen med bransjefolk og andre elever, for å trene på å formidle det de har å si. En av dem som skal være med som rådgiver, er forfatter Steffen Sørum, som også er faglig leder for Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt.

Byråd Omar Samy Gamal har tidligere vært lærer på Kuben, og han ivrer for at de unge skal få flere muligheter til å dele sine tanker og meninger med resten av verden.

– Vi skal dyrke fram skrivegleden, og de unge skal ha full frihet til å ytre seg på sin måte. Vi er ute etter mangfoldet, understreker Sidsel Dalen.

Trøst for andre

 I skolens invitasjon til elevene står det at «Det du deler kan være en trøst for andre».

På Kuben videregående skole går det rundt 1900 elever, så det er ingen tvil om at det er mange historier eller meninger som venter på å bli fortalt.

Eksempler som elevene kan tenke ut fra er:

* Du har forelsket deg i ei jente fra en annen religion enn din. Kan du fortelle det hjemme?

* Du føler du er født i feil kropp. Hvordan preger det deg?

* Du har en mor eller far med rusproblemer. Hvordan lever du med det?

* Foreldrene dine er skilt, og den ene har flyttet sammen med en kjæreste du misliker. Hva kan du gjøre?

I samtalen med Kuben-elevene opplyste Dale at det er mulig å skrive under pseudonym, hvis noen frykter for å utlevere seg.

Powered by Labrador CMS