Indre Østfold kan få lærerordfører
Med seks uker gamle Henrik på armen er Kathrine Hestø Hansen på stemmesanking i Indre Østfold. Arbeiderpartiets ordførerkandidat har en fortid som lærer og var leder i Pedagogstudentene.
Det er kjekt å ha med seg barnevakt, sier Kathrine Hestø Hansen (39). Hun parkerer den røde bilen sin på parkeringsplassen utenfor Hobøl asylmottak.
Ordførerkandidaten for Indre Østfold overlater en liten bylt i babyteppe til moren, Bjørg. Klokka er litt før ni og vi er i slutten av august. Kathrine, som ble mamma for første gang 4. juli, er på valgkampturné for Arbeiderpartiet. Til daglig er hun partiets organisasjonssjef med kontor i Oslo.
På dagens program står også et møte på Hobøl bibliotek. Så skal hun til Knapstad ungdomsskole på befaring med styremedlem i Knapstad vel, Pål Rypdal. Han har lovet å vise henne den godt brukte svømmehallen, området der den nye flerbrukshallen bygges, uteområdet med lavvo der barnehagebarna stortrives og «indianerskogen» som er i ferd med å bli et nytt byggefelt.
– Folkehelse er min hjertesak i valgkampen. Så det passer meg bra, sier Kathrine.
Etter å ha fullført allmennlærerutdanning på Høgskolen i Sør-Trøndelag, underviste hun i to år på St. Olavs hospital i Trondheim. Elevene var pasienter på sykehuset som gikk på 1. til 13. trinn. Etter det var hun i noen år organisasjonsrådgiver, og senere enhetsleder, i Diabetesforbundet.
Morgenkaffe på asylmottaket
– Jeg har invitert meg selv til mottaket for å få vite hvordan det er å bo her, sier Kathrine.
Ut på tappa kommer Olav Strand, driftsoperatør i Ostra Consult. Han driver mottaket på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Det har han gjort siden 2002.
– Vi har 130 ordinære plasser her, pluss 20 tilrettelagte, forklarer Strand og byr på morgenkaffe.
Da den store flyktningstrømmen kom til Norge i 2014 og 2015, ble mottakene overfylte. De økonomiske tidene var gode, også for Ostra Consult. Nå har stortinget strammet inn på regelverket, færre flyktninger ankommer og mange mottak er nedlagt.
I 2017 sjekket UDI at mottaket i Hobøl drives etter regelverket. Det som ble gjennomgått var blant annet organisasjon, administrasjon, økonomi og forebygging av overgrep mot barn og unge. På mottaket i Hobøl ble det ikke funnet avvik.
Jobber med å forebygge vold
– De første årene jobbet vi fra åtte til fire og uten helgebemanning. Nå har vi natte- og helgevakter, men stort sett rolige dager, sier Strand som har spesialisert seg på terapeutisk forebygging av vold. Metoden har han lært på St. Olavs hospital der Kathrine jobbet. Men de to har aldri møttes før.
– Siden starten har vi tilbudt plasser til asylsøkere med spesielle behov. Det krever erfaring og kompetanse. Skal man forebygge vold er avspenning, avledning og alternativer stikkord, sier Strand.
For Kathrine er det lett å kjenne seg igjen måten mottaket arbeider med psykisk helse på. Hun lytter interessert og spør Strand om hvilke utfordringer mottaket har.
– Uttransporteringer av personer som har fått endelig avslag på asylsøknaden er selvsagt krevende. Vi som jobber her får ikke noe varsel på forhånd om når eller hvem. Heldigvis opplever vi svært sjelden at politiet dukker opp om natten eller tar i bruk håndjern, forklarer Strand.
Da Øst politidistrikt ble bedt om å uttale seg i forbindelse med tilsynet, skrev de at erfaringene med Hobøl mottak kun er positive og at politiet får nødvendig bistand ved uttransporteringer.
Får bli med på omvisning
Mottaket har flere familier boende. De minste har barnehageplass og barn i grunnskolealder går på skole. Men beboere som venter på å få asylsøknaden sin behandlet, har ikke krav på videregående opplæring eller voksenopplæring.
En gruppe Strand er særlig bekymret for, er ureturnerbare flyktninger. Dette er personer norske myndigheter er i tvil om identiteten til, eller Norge mangler returavtale med hjemlandet deres.
Myndighetene vil ikke gi dem tilbud om jobb eller utdanning av frykt for at flere skal komme.
– Vi følger selvsagt reglene. Samtidig har vi erfart at det å sitte uvirksom går utover både fysisk og psykisk helse. Men vi har ikke engang lov til å la dem klippe gresset eller male huset, sier Strand.
Denne morgenen er det mottaksleder Isa Mustafa som kjører gressklipperen på plenen mellom husene. Han stopper motoren et øyeblikk og tilbyr ordførerkandidaten omvisning.
Da Isa var 22 år, kom han selv til Norge som flyktning fra krigen på Balkan. Han bodde på Mysebu mottak i nabokommunen Eidsberg. I dag jobber han som mottaksleder ved Hobøl asylmottak. Også hans to brødre bor og jobber i Indre Østfold.
Da vi kom til Norge, var det enklere å få tilbud om både opplæring og jobb, forklarer Isa.
– Han tar med seg Kathrine rundt på en hilserunde blant beboerne. – Det at du selv har hatt skoa på, gir deg en ekstra troverdighet i ditt arbeid, sier Kathrine, før hun må avslutte besøket.
– For meg har det vært spennende å få møte mennesker som har kjent konsekvensene av nasjonal og internasjonal politikk på kroppen, sier hun og gir Isa en klem. Han ønsker henne lykke til med valget.
Det går mot et spennende valg i Indre Østfold
Hobøl er en av fem kommuner som skal bli til storkommunen Indre Østfold fra 1. januar 2020. De andre er Kathrines hjemkommune Askim, samt Eidsberg, Spydeberg og Trøgstad. Til sammen har disse kommunene rundt 45.000 innbyggere.
Kathrines sønn, Henrik, er et resultat av rødgrønt samarbeid. Henriks pappa, Lars Holene, stiller til valg i samme storkommune, for Senterpartiet. Men han er ikke ordførerkandidat.
I Indre Østfold ligger det an til å bli tre jevnstore partier. De to som kniver med Kathrine om ordførervervet i Indre Østfold er Olav Breivik fra Høyre og Saxe Frøshaug fra Senterpartiet.
Av de tre ordførerkandidatene ligger Breivik best an på de siste meningsmålingene med Frøshaug på andreplass. Men Kathrine har ikke gitt opp håpet om å gå til topps.
– Det er på tide å utfordre gubbeveldet i lokalpolitikken, sier hun.
Kathrine har lett latt seg engasjere helt siden hun ble valgt til leder for Pedagogstudentene. «Jeg vil være der folk er,» skriver hun på facebooksiden sin. Og denne dagen er det akkurat det hun er, interessert og lyttende.
Avgir forhåndsstemme på «Post i bibliotek»
Neste stopp på valgkampturneen er Hobøl bibliotek. Her blir Kathrine tatt imot av Solveig Fredriksen, barne- og ungdomsbibliotekar og Lise Mørk, ansatt på kommunenes Servicetorg.
– Dette er Norges eneste «Post i bibliotek». I disse dager innebærer det at vi tar imot forhåndsstemmer til kommune- og fylkestingsvalget, forklarer Fredriksen.
Kathrine bestemmer seg for å benytte anledningen til å forhåndsstemme. I et avlukke i rommet ved siden av biblioteket finner hun stemmesedler. Hun viser fram legitimasjon, får stemmesedlene kontrollert og putter dem oppi boksen
– Ikke så spennende hvilket parti jeg stemmer på da, sier hun og ler.
I mellomtiden har lille Henrik blitt sulten og Kathrine må ta en ammepause. Fredriksen setter fram en skål med nyplukkede plommer. Så forteller hun litt om bibliotekets tilbud til barn og unge. I bakgrunnen har det kommet inn en skoleklasse. Her arrangeres det lesestunder og forfattermøter.
Hobøl kommune er nettopp kommet seg ut av ROBEK-registeret, et register som omfatter kommuner og fylkeskommuner i økonomisk ubalanse. Det betyr at politikernes valgløfter ikke har vært så rause.
– Det har pågått en kamp for å bevare bibliotektilbudet her, forklarer Kathrine.
Heller ikke på skolefronten er det særlig fett. Derfor har Arbeiderpartiet sagt at de kommer til å gjennomføre løftet om skolemat gradvis. Vi starter med en dag i uka, forklarer ordførerkandidaten.
Fulle bassenger og snart ny flerbrukshall
På Knapstad ungdomsskole står styremedlem i Knapstad vel, Pål Rypdal klar til å ta med seg ordførerkandidaten på befaring. I svømmehallen får hun vite at den aktiviserer både barn og pensjonister med utvidede åpningstider og lave billettpriser.
– Selve skolebygningen trenger også oppussing. Men penger til å rehabilitere, det er endelig på plass i budsjettet, forteller Rypdal før han stolt viser fram aktivitetsparken som er under bygging, med blant annet midler fra Sparebankstiftelsen.
Uteområdet med lekeapparater og lavvo like bak barnehagen er Rypdal spesielt stolt av. For her har alt blitt til på dugnad. Hit kommer i tillegg til barnehagebarna også skolebarn og familier fra boligområdet omkring.
Til slutt får Kathrine seg en tur til «indianerskogen» et yndet friområde for lek. Her er det nå felt en del trær og snart blir dette et nytt boligfelt. Etter å ha snakket litt om sykkelveier, parkeringsforhold og kollektivtilbud, blir det befaring på den rehabiliterte jernbanestasjonen.
Til slutt får lille Henrik igjen øye på mamma. Hun er tilbake på parkeringsplassen foran Knapstad ungdomsskole. Det er blitt tidlig ettermiddag og barnevakten kan permitteres. Kathrine kan endelig kjøre hjem. Nå gjenstår det bare dager av valgkampen, som hun blant annet driver sammen med tidligere LO-leder Yngve Hågensen. Han har for første gang kastet seg inn i lokalpolitikken for Ap.