Vil at utdanningslengde og grad skal vises på lønnen
Leder av Norsk Lektorlag Rita Helgesen mener det er en villet politikk at ikke de med lengst utdannelse får bedre uttelling i lønnssystemet.
Utdanningsforbundet Lindesnes har foreslått at lengden på utdanningen skal ha større uttelling når lønn fastsettes. Det er Norsk Lektorlag enige i.
– Unio har gått inn for å utjevne lønnsforskjellene for de med lavest utdanning. Vi har hele tiden villet ha et kollektivt lokalt lønnssystem der det er mulig for dem med lengre utdanninger å få høyere lønn, sier Helgesen.
Lite treffsikkert system
Hun mener at det bør være enda bedre uttelling for alle som tar tilleggsutdanning, og at en ekstra grad skal vises i lønnssystemet.
– Det er en selvfølge at en mastergrad, som er en fordypning gir uttelling i bedre lønn. Sånn bør det også være hvis en tar en doktorgrad. Det er det ikke i dag. Lønnssystemet er for lite treffsikkert.
Hun mener det vil være en styrke for skolene å ha lærere som er høyt utdannet.
– Dess bedre utdannet du er, dess tryggere er du som lærer. Det å ha en faglig dybde gjør deg til en bedre underviser og det bør gjenspeile seg i hva du får i lønn. Skal en rekruttere og beholde de som skolene trenger, må en ha et lønnssystem som treffer mer presist enn det som vi i dag har, sier Helgesen. Det får vi gjennom en systemendring med kollektive lokale lønnsforhandlinger.
Bryter med dagens system
Medlem av sentralstyret i Utdanningsforbundet Turid Buan Øfsti sier at hun oppfatter at innspillet fra Lindesnes handler om å få en lønnsmessig likebehandling av alle med 5-årig høyere utdanning uavhengig utdanningsnivå.
– Jeg mener at en slik endring vil bryte med dagens kompetanselønnssystem som både er basert på utdanningslengde i studiepoeng og utdanningsnivå (mastergrad). Det å bryte med dette systemet er ikke et spørsmål som er politisk diskutert i forbundet. Spørsmålet har dukket opp av og til, men det er ikke nærmere behandlet, sier Buan Øfsti.
– En alternativ løsning kan være å styrke de sentrale bestemmelsene som regulerer lokale lønnstillegg for tilleggskompetanse, blant annet for adjunkter med tilleggsutdanning som tar ytterligere videreutdanning, sier ULA-leder Turid Buan Øfsti.
– Alle lokallag står fritt til å ta opp spørsmål om lønnspolitikk i forbindelse med at lønnspolitikk diskuteres og vedtas på landsmøte. Lokallagene kan også gi innspill i forbindelse med de interne diskusjonene Utdanningsforbundet har i forkant av et hovedoppgjør, slik vi blant annet hadde gjennom tariffkursene i januar og februar, sier Turid Buan Øfsti, som også er leder for Sentralt utvalg for lønns- og arbeidsvilkår