Sverige: Skolene krever legeerklæringer av elevene for å servere dem spesialkost
Skolenes kantiner minimaliserer nå andelen av spesialkost til elevene, skriver Sveriges television på nettstedet sitt.
Spesialkost er dyrt, kronglete og risikabelt. Flere og flere kommuner krever derfor nå legeerklæringer.
Oppunder 50 prosent spesialkost i noen kommuner
De siste fem årene er det blitt vanligere at elever ønsker spesialkost i skolen. Dette varierer mellom ulike kommuner. I de mest ekstreme tilfellene har andelen spesialkost vært oppunder 50 prosent, skriver svt.se. Ifølge Livsmedelsverket er gjennomsnittlig en femtedel av kosten som serveres i skolene, spesialkost.
Økningen har ført til dyr og kronglete håndtering i skolenes kantiner. Dessuten innebærer detteen risiko for allergikere hvis det blir for mye spesialkost å holde rede på.
Krever legeerklæring
For å begrense mengden av spesialkost har flere og flere kommuner nå begynt å kreve legeerklæringer. Stockholm, Hallstahammar, Sigtuna og Västerås er blant kommunene som har begynt med dette i inneværende skoleår.
En gjennomgang viste at antallet porsjoner spesialkost i Västerås utgjorde rundt 13 prosent av det totale antallet porsjoner. – Det ble rett og slett vrient å håndtere slike krav med det personalet og budsjettet vi har, sier Bo Norrman, måltidssjef i byen Västerås, til svt.se.
Etter kravet om legeerklæring har antallet porsjoner med spesialkost gått ned et sted mellom 50 og 70 prosent, ifølge svt.se.
Mange ville slippe fisk
Ved Rönnbyskolan i Västerås serveres rundt 600 porsjoner daglig. Tidigere var rundt 100 av disse spesialkost. Etter kravet om legeerklæring gjenstår bare rundt 25.
– Vi har færre porsjoner «minus fisk» og færre laktosefri, sier Lone Skans, kjøkkensjef
På spørsmålet om dette betyr at mange elever ikke var allergiske mot fisk, men bare ikke likte det, svarer hun: – Sannsynligvis var det slik.
Rettigheter angående skolekost
Skolen plikter å servere spesialkost for allergikere, laktose- og glutenfri kost, samt spesialkost i henhold til religiøse retningslinjer. Mange skoler løser dette ved at de som ikke spiser svinekjøtt får vegetarmat i stedet.
Når det gjelder vegankost, det vil si kost uten dyreprodukter som melk, ost og egg, og mat til elever med spesielle behov, som ADHD eller lignende diagnoser, er det opp til skolene selv å bestemme.
– Vi er her for elevene. De må få ordentlig mat for å greie skoledagen. Men det er en hårfin balanse mellom å ønske og ville ha spesialkost fordi man ikke tør å prøve eller ikke liker noe annet, til at man virkelig trenger spesialkost fordi man ikke fungerer uten, sier Lone Skans ved Rönnbyskolan i Västerås.