Valg 2019
Arild Hermstad og Une Bastholm jubler på valgvaken til MDG på Sentralen i Oslo mandag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MDG tror valget kan være et vendepunkt i norsk politikk
Nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG tror det vil være et vendepunkt i norsk politikk dersom Valgdirektoratets prognose slår til.
– Hvis vi havner i det sjiktet, tror jeg det betyr et tidsskille i norsk politikk. Den gamle høyre-venstre-aksen blir kraftig utfordret av et parti som mener grått-grønt er den viktigste skillelinjen, sier Hermstad til NTB.
Partiet ligger i 21-tiden an til å knuse alle sine tidligere rekorder, med en framgang på rundt 2,8 prosentpoeng til 7,8 prosent, ifølge prognosen.
Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt har Ap 19,8 prosent, ned 12,2 prosentpoeng fra valget i 2015. MDG blir den store vinneren med nesten 17 prosent.
Hermstad beskriver tallene som «sinnssyke».
– Vi får se hvor det ender, men det begynte bra. Det er veldig godt nytt, og vi er spente på resultatet til slutt, sier han.
Svakt for Ap
Ap går mot et av sine svakeste lokalvalg, og nestleder Bjørnar Skjæran erkjenner at partiet ikke kan være fornøyd med knappe 25 prosents oppslutning.
– Dette er åpenbart et valgresultat som Ap ikke kan være fornøyd med. Vi ønsker å ligge på et betydelig høyere nivå enn dette, sier Skjæran til NTB.
Ifølge Valgdirektoratets prognose for fylkestingsvalget klokken 21 fikk Arbeiderpartiet støtte fra omkring 24 prosent av velgerne. Et resultat basert på opptelte stemmer i kommunevalget viste samme tendens.
Medgangsbølge for Sp
Jubelen sto i taket på Senterpartiets valgvake på Ingeniørenes Hus i Oslo da prognosen ble lagt fram mandag kveld.
Senterpartiet ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene ved årets kommunevalg, mot 8,5 prosent ved valget for fire år siden.
Senterpartiet har ridd på en medgangsbølge den siste tiden, og stemningen var god på partiets valgvake da den første prognosen ble lagt fram mandag kveld.
Bomseier i Bergen
Bompengepartiet i Bergen ligger an til å få over 18 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret, mens Ap er nesten halvert siden 2015.
Tallene er basert på 62.000 opptelte forhåndsstemmer.
Dermed har Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) klart å holde stand helt inn til valget, selv om resultatet er noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på. På et tidspunkt ble FNB målt til 25 prosents oppslutning på gallupen.
Foreløpige tall
Stemmetallene er svært foreløpige og baserer seg i stor grad på forhåndsstemmer, men tendensen stemmer godt overens med resultatene på meningsmålinger før valget.
Ap går markant tilbake, mens de tidligere småpartiene på rødgrønn side alle gjør det svært godt. Venstre og Kristelig Folkeparti blir straffet av velgerne, mens Høyre og Fremskrittspartiet innfrir omtrent forventningene fra målingene, og ligger, trass en viss tilbakegang, an til ende rundt nivået ved valget for fire år siden.
Prognosen baserer seg på rundt 18 prosent telte stemmer.
(©NTB)