Melissa (14), Ruia (13), Martina (13) og Mustaf (13) er opprørt over kommentarene Sumaya Jird Ali har fått på nett. Foto: Sonja Holterman

– Ikke rart at Sumaya blir redd

Elevene på Groruddalen skole i Oslo er opprørt over hetsen Sumaya Jirde Ali blir utsatt for. Det samme er Utdanningsforbundets leder.

Publisert

– De kommenterer jo ikke meningene hennes, bare hvordan hun ser ut, sier Martina (13). Hun går i åttende klasse på Groruddalen skole. Klassen diskuterer hvordan språkbruk kan virke diskriminerende og trakasserende. De ser på hetsen den norsk-somaliske forfatteren Sumaya Jirde Ali (20) fra Bodø har blitt utsatt for. Sumaya skulle holde tale på kvinnedagen 8.mars, men har trukket seg på grunn av all hetsen.

Hvilke kommentarer hun har fått?spør lærer Adrian Talleraas. I klasserommet rekkes hender ivrig i været.  

– Hun har fått trusler, og mange sier at hun ikke fortjener å være i Norge, sier en elev.

– Det er en som sier han skal voldta henne. Og en vil drepe henne, sier en annen elev.

– «Tenn faklene», var det en som skrev, sier en tredje elev.

Elevene har rett. De refererer noen av kommentarene som er kommet under sakene som står om Sumaya på blant annet nettstedet Resett. Resett er et uavhengig nettsted som har trykket flere kritiske artikler om den frittalende nordlendingen Sumaya Jirde Ali.

 

 

– Fordi hun har hijab

Lærer Adrian nikker og spør klassen om de har noen tanker om hvorfor Sumaya får så mye hets for de tingene hun skriver og uttaler i media. 

– Fordi hun har hijab, mener Ruia (14). Læreren ber henne utdype. 

– Det er mange som ikke liker hijab. Jeg blir ofte «blikka» av folk som ikke liker at jeg bruker den, forklarer hun, og mener at folk sender henne blikk.

Diskusjonen går livlig i klassen. Flere mener Sumaya utsettes for hets fordi hun er muslim og mørk i huden.

– Jeg hadde kanskje ikke fått så mye hets om jeg hadde sagt de tingene hun gjør, for jeg er jo ikke muslim, sier Martina (13).

Andre mener det skyldes at hun er jente. Andre igjen tror det er fordi hun er ung.

 

– Knallbra opplegg

Skolen, som ligger i Groruddalen i Oslo, har besøk av leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– Vi er mange som er blitt opprørt over hetsen mot Sumaya. Bare se på elevene her, sier Handal. Han er glad for at lærer Adrian Talleraas tar dette opp i undervisningen.

 

 

– Å verne om ytringsfriheten og drive demokratibygging står i skolens samfunnsoppdrag, sier Handal. Han reagerer akkurat som åttendeklassingene på hetsen mot Sumaya.

– Hun angripes for den hun er, ikke for ytringene sine. Det er alvorlig. Vi må ikke få et samfunn hvor unge mennesker skremmes til taushet av trusler og hets, sier han. Handal mener elevene i Groruddalen og ellers i landet trenger en som Sumaya.

– Hun er et forbilde for muslimske jenter, og for alle andre som ytrer seg, sier Handal.

Lærer Adrian Talleraas forteller at de har brukt mye tid på å prate om hva man kan si, og hva man bør si.

– Det gjelder både privat og på nett. Vi hadde blant annet en diskusjon her om det var greit å si «fuck politiet». Elevene lærer at det er mye de har lov til å si ifølge ytringsfriheten, men som det kanskje ikke er så bra å si, sier Talleraas. Han viser til at Sumaya selv også har beklaget uttalelser hun har kommet med. Sumaya uttalte blant annet «Fuck Listhaug». Dette har hun senere beklaget.

– Det er mye elevene kan lære av Sumaya. Jeg er imponert over at hun også har pratet om hvor vondt det er å bli kritisert og truet, sier Talleraas.

 

– Synes synd på henne 

Sumaya Jird Ali har trukket seg fra alle arrangement og vil ikke uttale seg offentlig på en stund. Til VG har hun sagt at det skyldes at hun er redd. Særlig skremt ble hun av at noen skrev: «Slå ring om henne, hell bensin, tenn faklene» 

– Det er ikke rart hun blir redd når de «hater» henne på den måten. Jeg synes synd på henne, sier Ruia (13). Melissa nikker, og legger til:

– Men vi må ikke glemme alle de som støtter henne. De aller fleste liker henne og synes hun er tøff.

 

Powered by Labrador CMS