Likestilling, miljøvett og nettvett

Denne historiens likhet med virkeligheten er ikke tilfeldig: Bestefar og barnebarnet sto og så opp på værhanen på toppen av spiret på Hamar domkirke. – Da jeg var gutt, klappet jeg værhanen 48 meter over jordflaten, sa Bestefar.

Jarle Amadeus var mer opptatt av tro og tvil enn Bestefars evne til å få virkeligheten til å overgå fantasien.
.
– Jeg tror og ikke tror på Gud, sa han.
– Jeg tror ikke på Gud, men alle må få tro på det de vil, sa Bestefar.

– Hva tror du på da, Bestefar?
– På menneskene, at det gjør det fornuftige, bare de lærer hva som er fornuftig og rett og galt, sa Bestefar.

Han fikk det plutselig for seg at Jarle Amadeus måtte få se mer av domkirka, ikke minst å få se Henrik Sørensens altertavle hvor han har malt Jesus med kort hår.

Tanken skulle bli til handling da Bestefar den første vakre søndagsmorgenen i juni 2007 var på løpetur i sin barndoms by. Turen ble avsluttet med at joggeskoa ledet ham oppom domkirka for å vise at biskop Solveig Fiske, domprost Ole Elias Holck og seniorprest Helge Hognestad skulle opptre i dagens høymesse. "Is som smelter – et hett tema" var temaet på skaperverkets dag. Det smeltet litt is i Bestefars gudsfornektende hjerte.

Likestilling
Til fots på kirkevei den dagen fikk Jarle Amadeus ei innføring i at domkirka på Hamar ikke var som andre kirker i kristenlandet Norge. I Hamar bispedømme var og er prestemenn som slåss mot mørkemenn som ikke ville at kvinner skulle gå i prestekjoler. Biskop Kristian Schjeldrup hadde i sin tid sørget for at den første kvinna fikk lov til å kle seg i prestekjole og ta på seg prestekrage. Her hadde kirkeminister Gudmund Hernes sørget for å trappe opp likestillinga ved å la ei kvinne bli landets første kvinnelige biskop.
– Rosemarie Köhn var det, sa Bestefar og fortalte om hvordan denne kvinna hadde ertet på seg annet kristenfolk.

I åra som gikk mellom Ingrid Bjerkås og Rosemarie hadde Bestefar skjønt at han ikke kunne være medlem av statskirka. Og ikke nok med det. Han stilte seg opp i Torvgata og ba folk melde seg ut. Han sa at kirka støttet for mye opp om rikingene i verden. Gikk ikke Hitlers soldater med ”Gott mit uns” på beltespenna si?

Miljøvett
Men nå har tidene skiftet. Nå er statskirka med og utfordrer det bestående og rikingene. Søndag gikk mange menigheter i forbønn for miljøet. Jarle Amadeus foldet hendene sine og tenkte at vi ikke må forurense så mye, da biskop Solveig ba:

- Mektige uutsigelige Gud, du som ikke lar deg romme og gripe av den menneskelig forstand, du har åpenbart din visdom og skaperglede i stjernenes glans og nordlysets dans i is og mørke, ved solens varme og gjennom det tordnende havet og ørkenens stillhet, gjennom reinsrosens tandre skjønnhet og isbjørnens skremmende styrke, gjennom fiskenes vandring i havet og ørnenes flukt, gjennom barnets latter og nattergalens sang. Vi bøyer oss i undring og takknemlighet. Evige Gud, i din nåde – omskap våre hjerter.

Bestefar sto med knyttede never i bukselommene sine og mumlet noe om skaperglede i stjernenes glans og nordlysets dans i is og mørke. Jarle Amadeus så hvordan orda rettet ut de krokete fingrene, at orda varmet Bestefars bryst.

– Ta vare på jorda så den blir best mulig. På tirsdag er det verdens miljødag. Hele verden vil være opptatt av miljøet. I Tromsø vil det være samlet mange mektig mennesker. Dit kommer fredsprisvinner biskop Desmond Tutu og sier at det er håp for framtida om vi tar vare på jorda best mulig, sa domprost Ole Elias. Biskop Solveig tok ordet fra domprosten og forklarte at Tutu var en mann som har opplevd hvor vanskelig livet kan være da hvite mann nektet de svarte å være likemenn i Sør-Afrika.

– Det går an å få til ei forandring. Det er håp, sa Fiske. Jarle Amadeus skjønte at biskopen og domprosten snakket sammen for å få kirkelyden til å forstå at det nytter å kjempe mot menneskelig vankunne og dumhet.
.
Domprosten la ikke skjul på angsten for klimaet.
– Men det går an å få til ei forandring, sa Fiske.

Domprosten dro så i gang Arne Bendiksen og Eivind Skeies ”Menneske du som har kunnskap”. Etterpå demonstrerte Ole Elias menneskelig dårskap ved å rive i stykker en vev. Det gjorde han for å forklare at det går an å reparere det som mennesker har ødelagt.

– Vi må øve oss på å reparere, sa han før biskop Solveig overtok og begynte talestrømmen som får Bestefar til å falle ut.
– Gud skapte jorda, så ta godt vare på en. Når det i Bibelen står at du skal elske din neste som deg selv, betyr det å ta vare på det han har skapt.

Mer fikk hun ikke sagt før Jarle Amadeus ble leid ut.
– Det er saft, kaffe og kjeks til oss i våpenrommet. Det får være nattverden vår, sa Bestefar.
 
– Jeg tror og ikke tror på at kirka er en god i alliert i kampen for miljøet og klimaet, sa Jarle Amadeus (6).
– Jeg tror på Hamar domkirkes handlingskompetanse, og at vi skal få til å redde verden, sa Bestefar.

Etterpå gikk vi og samlet tomflasker. Mens Bestefar lukket øynene, fikk Jarle Amadeus putte panten i kirkas kollektbøsse for å styrke Hamarmenighetas prosjekt for å kristne Thailand.

Internett
Jarle Amadeus fikk lese gjennom manus til dette referatet fra høymessa i Hamar domkirke 3. juni 2007.
– Har du tenkt å legge det ut på Internett? spurte han vantro.
– Ja, sa Bestefar.
– Å, nei, det må vi ikke gjøre. Jeg vil ikke ha navnet mitt på Internett.

– Hvorfor ikke?
– De har sagt på Pysj Pop Baluba at vi må være forsiktige å skrive navnet vårt på Internett.

– Viss vi finner på noen andre navn, da kan vi vel publisere det på Internett.
– Ja vel da, sa Jarle Amadeus

(06.06.07 er det foretatt noen rettinger og endringer i artikkelen).

Powered by Labrador CMS