Elevene ble evakuert til en fotballbane etter skytingen ved Apalachee High School i Winder i den amerikanske delstaten Georgia.

To lærere og to elever drept i skoleskyting i USA – 14 år gammel elev siktet

14-åringen som er pågrepet etter skoleskytingen i Georgia, skrev innlegg om skoleskyting i 2023. Politiet ble tipset, men hadde ikke bevisene til å pågripe ham.

Publisert Sist oppdatert

– Fire døde. Ytterligere ni er brakt til forskjellige sykehus med skader. Den mistenkte er pågrepet og i live, heter det i meldingen delstatsmyndighetene i Georgia har lagt ut onsdag.

Myndighetene melder senere at av de fire døde, så er to av dem lærere og to av dem elever. Den mistenkte går også på skolen.

– Den mistenkte er en 14 år gammel elev ved skolen. Den mistenkte siktes for drap og kommer til å føres for retten som en voksen, heter det i en uttalelse onsdag kveld.

Videre skriver myndighetene at den siktede 14-åringen ga seg over til politiet og ble pågrepet.

CNN meldte tidligere at så mange som 30 var såret, men la til at det ikke var klart hvor mange av disse som hadde skuddskader.

Vitne forteller

17 år gamle Sergio Caldera sier til ABC News at han var i en kjemitime da han hørte skudd. Han forteller at læreren åpnet døren, og at en annen lærer løp inn og ba henne lukke døren «fordi det er en aktiv skytter».

Mens elever og lærere holdt seg sammen i klasserommet, banket noen hardt på døren og ropte at den måtte åpnes. Da bankingen opphørte, hørte Caldera flere skudd og skrik. Han sier klassen senere ble evakuert ut på skolens fotballbane.

En talsperson for skolene i Barrow fylke sier at situasjonen nå er under kontroll og at elevene er sendt hjem.

Helikoptre og ambulanser

Nødetatene fikk melding om hendelsen klokken 10.23 lokal tid og rykket ut til skolen med store ressurser. Livebilder fra stedet viste blant annet en rekke ambulanser utenfor skolen. Legehelikoptre ble også satt inn for å evakuere hardt skadede, ifølge amerikanske medier.

I tillegg ble agenter fra FBIs kontorer i Atlanta sendt til stedet for å bistå det lokale politiet.

Harris: Meningsløs tragedie

I en uttalelse skriver Det hvite hus at president Joe Biden har blitt varslet om hendelsen. Visepresident og demokratenes presidentkandidat Kamala Harris kaller skytingen en meningsløs tragedie.

– Det er hårreisende at foreldre i landet vårt må sende barna sine til skolen og bekymre seg for om de kommer hjem eller ikke, sa Harris på et valgmøte i New Hampshire onsdag.

– Vi må stanse dette. Det trenger ikke å være slik, sa hun videre.

Også republikanernes presidentkandidat Donald Trump har kommentert skytingen. Han sender tanker til ofrene og de pårørende.

– Disse barna ble tatt fra oss altfor tidlig av et sykt monster, skriver den tidligere presidenten på sitt sosiale medium, Truth Social.

Justisminister Merrick Garland kaller skoleskytingen en forferdelig tragedie.

– Jeg er knust på vegne av familiene som er berørt av denne forferdelige tragedien, sa han til journalister kort tid etter at sheriff Jud Smith hadde opplyst at det var «flere skader» og at den mistenkte var pågrepet.

Politiet var tipset om skytteren

14-åringen som er pågrepet etter skoleskytingen i Georgia, skrev innlegg om skoleskyting i 2023. Politiet ble tipset, men hadde ikke bevisene til å pågripe ham.

Onsdag skjøt og drepte gutten fire mennesker og såret ni andre på Apalachee High School i Winder i Georgia, ifølge amerikanske myndigheter. De drepte er to skoleelever på 14 og to lærere på henholdsvis 39 og 53 år.

14-åringen er siktet som voksen i saken. Minst ni andre, åtte studenter og en lærer, ble såret i skytingen. Alle ventes å overleve, ifølge sheriffen. Den antatte gjerningsmannen overga seg raskt og er tatt til en regional ungdomsanstalt.

FBI fikk i mai 2023 tips om at gutten i sosiale medier truet med å gjennomføre en skoleskyting, opplyser det føderale politiet i en uttalelse.

Gutten ble senere intervjuet sammen med sin far, som ifølge FBI fortalte at det var jaktvåpen i hjemmet, men at gutten ikke hadde tilgang til dem uten oppsyn. Gutten nektet også for å ha kommet med trusler på nett.

Den lokale sheriffen ba skoler i området om å fortsatt følge med på tenåringen, men FBI hadde ikke skjellig grunn til å pågripe eller ta andre grep, heter det i uttalelsen.

Det var torsdag stadig uklart hvordan gutten fikk tak i automatvåpenet som ble brukt i skytingen, og også fikk det med seg inn på skolen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS