Elever håper aksjon mot fraværsregel får regjeringen til å snu
Elever håper onsdagens streikeaksjon mot en ny fraværsregel skal få regjeringen til å snu.
– Streiken gikk kjempefint, vi er veldig, veldig fornøyde med oppmøtet, sier Elevorganisasjonens Oslo-leder Johanne Akerø til NTB.
– Bare utenfor Rådhuset i Oslo møtte det opp rundt 2.000 elever, vi hadde vel ventet rundt 800, stråler Akerø.
Hun sier det var en sterk markering med et svært klart budskap.
– Vi håper at politikerne på Stortinget tar imot signalet. Vi tror virkelig vi vil få til noe her, nå venter vi på stortingsbehandlingen i juni, sier Akerø.
17. juni vil elevorganisasjonene ytterligere understreke motstanden ved å arrangere en nasjonal markering.
Regelen som skal innføres til høsten, går ut på dersom en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, så skal eleven ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.
Elevene mener den nye regelen blant annet vil gå ut over elever med periodiske psykiske lidelser som ikke vil kunne få legeerklæring fortløpende.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier reglene innføres for å forhindre skulk og for å motivere til jevn innsats. Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.
– Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en SMS til VG.
SV-leder Audun Lysbakken har tidligere uttalt at han frykter at fraværsgrensen som gjeninnføres fra høsten av vil øke frafallet fra videregående opplæring, og har fremmet forslag i Stortinget om å stoppe den nye fraværsgrensen. Forslaget skal behandles i Utdanningskomiteen i vår.
– Jeg støtter elevene i at forslaget om ny fraværsgrense kan føre til mer frafall i videregående skole. Det vil tvinge skolene til å gi opp elever, i stedet for å følge dem opp. Torbjørn Røe Isaksen har nektet å lytte til elevene i denne saken, og jeg håper engasjementet vi nå ser, får ham til å snu, sier Lysbakken.
Magnus Thue, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, peker på at det er flere unntak fra de nye reglene, blant annet for dokumentert fravær knyttet til helse- og velferdsgrunner, politisk arbeid og religiøse høytider.
– I regelverket er det ikke noe krav om å dokumentere fravær før grensen på 10 prosent er overskredet. Det er heller ikke nødvendigvis leger som må dokumentere sykefraværet hvis fraværet er på over 10 prosent, det kan også dokumenteres av for eksempel helsesøster, sier Thue.
Elevene får varm støtte fra lærerne som er organisert i Skolenes landsforbund.
– Vi er stolte av elevene som viser et så sterkt engasjement. Statsrådens tro på disiplinære tiltak vil mest ramme dem som er virkelig sårbare. Det vil neppe ha positiv virkning på den største utfordringen vi har i skolen, som er det store frafallet, mener forbundsleder Anne Finborud.