Barnehagelærere skal lære å avdekke vold og overgrep
En fersk forskrift stiller krav til at barnehagelærere skal kunne avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn. Statsråd Solveig Horne (Frp) møtte i dag ferske studenter for å snakke om hvordan.
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne understreket at det ikke forventes at barnehagelærerne alene skal takle slike krevende situasjoner. Men hun vil at barnehagelærerutdanningen skal gjøre studentene så trygge når de begynner i yrket at de våger å si fra ved mistanker om vold eller seksuelle overgrep.
Curt Rice, rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, tok imot barne- og likestillingsministeren.
- Du har nå kommet til Norges største høgskole. Her utdanner vi både barnehagelærere, grunnskolelærere, yrkesfaglærere, barnevernspedagoger, vernepleiere og helsesøstre. Det gir oss en unik mulighet til å koble sammen disse utdanningsgruppene når de skal undervises i temaer som berører alle yrkesgruppene, sa Rice til et fullsatt auditorium med ferske barnehagelærerstudenter.
I nytt punkt 6 i forskriften til rammeplanen for barnehagelærere heter det: «Kandidaten skal ha kunnskap om barn i vanskelige livssituasjoner, herunder kunnskap om vold og seksuelle overgrep mot barn og hvordan sette i gang nødvendige tiltak etter gjeldene lovverk.» Forskriftsendringen trådte i kraft fra 1. august 2016.
Studieleder Hege Løberg sier til Utdanning at temaet ikke er nytt i barnehagelærerutdanningen, men nå blir kursingen mer forpliktende.
- Vi har hatt et eget kurs som omhandler barn i vanskelige livssituasjoner i minst ti år. Det gis til studenter som går 2. og 3. året. Men det nye nå er at forskriftsendringen sier at alle studentene «skal ha kunnskap om barn i vanskelige livssituasjoner». Kursing i temaet er altså ikke frivillig, men noe alle barnehagelærerstudenter må igjennom, sier Løberg til Utdanning.
Viktig med samarbeid
- Dere skal ikke foreta avhør, verken av barn eller foreldre. Men det vi håper er at barnehagelærerutdanningen skal gjøre dere trygge nok til å ta kontakt med kolleger, med barnevernet og i alvorlige tilfeller også med politiet dersom dere fatter mistanke, sa Horne.
Hun ba studentene huske at opplysningsplikten trumfer taushetsplikten i saker som omhandler vold og overgrep mot barn. - Som barne- og likestillingsminister er min viktigste oppgave å sørge for at alle barn har det trygt og godt i Norge. Ikke bare denne regjeringen, men også den forrige, prioriterte det forebyggende arbeidet mot vold og seksuelle overgrep høyt. Derfor følger jeg blant annet opp noen av tiltakene i forrige regjerings tiltaksplan på dette feltet, røpet Horne.
Mandag denne uka var hun på et møte med Kripos-ansatte i anledning av at det ble lagt fram en ny rapport om overgrep mot barn. Kripos har studert 107 dommer som gjelder seksuelle overgrep mot barn under 14 år. Dommene gjelder totalt 132 fornærmede barn, og over 60 % har opplevd alvorlige overgrep, som innebærer penetrering.
- Det var sterkt å møte ansatte i Kripos som jobber med å avdekke seksuelle overgrep hver dag. De fortalte meg at i flere av sakene har overgrepene pågått i mer enn tre år før etterforskning ble iverksatt. For de fleste av oss er det helt uforståelig at barnets nærmeste kan begå slike handlinger. Men dessverre vet vi at det skjer, sa Horne.
Mange av overgriperne er unge. De første overgrepene startet da gjerningspersonen var mellom 15 og 24 år, viser arbeidet Kripos nå har gjennomført.
- Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid, er veldig viktig på dette feltet, sa Horne.
Frykt for barnevernet
- Jeg vokste opp på Mortensrud i Oslo. Særlig i mange innvandrermiljøer er det stor skepsis til og frykt for barnevernet. Mange tror barnevernet tar fra foreldre barna. Derfor trengs det langt bedre informasjon om hvilke oppgaver barnevernet har, sa barnehagelærerstudent Madeha Ullah.
- Veldig bra at du tar opp det. Vi er fullstendig klar over dette. Jeg er enig med deg i at det trengs bedre informasjon om hva barnevernet er og hvilke oppgaver de har. I 80 prosent av tilfellene er barnevernet inne for å veilede familiene, sa Horne og fortsatte:
- Jeg snakket med en somalisk mor med et barn på syv år. Hun hadde fått beskjed av barnevernet om å slutte å slå. Men vi vet alle at det ikke holder bare å fortelle at oppdragervold er ulovlig i Norge. Denne moren fikk hjelp til grensesetting. Da forsvant problemet, sa statsråden.
Barnehagelærerstudent Frank Aleksander Bræin hadde også et spørsmål til statsråden: - Får høgskolen tilført ekstra ressurser til denne kursingen? Barnehagelærerutdanningen er allerede i en presset situasjon, både når det gjelder tid og ressurser, fordi den er plassert i en lavere finansieringskode enn grunnskolelærerutdanningen.
- Det var et godt spørsmål. Nå burde jeg hatt finansministeren her. For regjeringen har denne uken hatt budsjettkonferanse. Vold i nære relasjoner koster samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner. Derfor ber både kunnskapsministeren og jeg om heller å få penger til forebyggende tiltak, sa Horne.
Vil bli forskningssenter
- Det er interessant at Solveig Horne kommer til oss akkurat denne uken. For Høgskolen i Oslo og Akershus har nå søkt Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) om å bli Senter for fremragende utdanningsforskning. På tirsdag får vi besøk av NOKUT og 1. november skal søknaden avgjøres, sier prodekan Finn Aarsæther til Utdanning.
- Når det gjelder vold og overgrep mot barn ser jeg det som viktig at de ulike utdanningene ses i sammenheng.