Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) (til høyre) vil se på strengere reaksjoner som straff og utvisning som tiltak for å bekjempe problemene med vold i Oslo-skolen. Til venstre innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP), og i midten Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen(FrP). Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
Slik vil de løse voldsproblemene i Oslo-skolen
Onsdag ble det avholdt et topptungt møte for å diskutere volden i Oslo-skolen. - Det som har vært viktig for meg, er at lærere ikke kan løse dette alene, sier leder i Utdanningsforbundet Oslo, Aina S. Andersen.
Onsdag ble det avholdt et topptungt krisemøte om vold og uro i Oslo-skolen. Der deltok blant andre justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), sjef for Oslo-politiet Hans Sverre Sjøvold og Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), skriver nyhetsbyrået NTB.
Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) vil se på strengere reaksjoner som straff og utvisning som tiltak for å bekjempe problemene.
Regjeringen har tidligere varslet at de vil bevilge 30 millioner kroner til politiet i Oslo sørøst som skal brukes til forebyggende arbeid.
- Lærere kan ikke løse dette alene
Aina Skjefstad Andersen er leder for Utdanningsforbundet i Oslo. Hun opplevde at det var et konstruktivt møte, om hva situasjonen er i Oslo, sett fra ulike ståsteder.
- Det var ikke et møte hvor vi konkluderte med konkrete tiltak. Det viktigste med dette møtet var at vi har en felles forståelse av det bildet vi står overfor i Oslo. Det er mange underforliggende årsaker til problemene, blant annet knyttet til ulike sosiale utfordringer, sier hun til Utdanning og fortsetter:
- Det som har vært viktig for meg, er at lærere ikke kan løse dette alene. Det handler om laget rundt eleven og lærerne, sier Andersen.
- Oppleves som godt ivaretatt
- Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra lærere på Stovner videregående skole, hvor rektoren nylig gikk ut og sa han ikke kunne garantere for sikkerheten til elever og ansatte?
- Jeg tror at situasjonen på Stovner oppleves som godt ivaretatt, og jeg har ikke mottatt meldinger om at lærere føler seg utrygge nå. Det er mange som har satt problemene der på dagsordenen. Samtidig bemerker også lærerne at de har meldt fra om problemene lenge, og at det må utvikles et system som raskere setter i gang tiltak på bakgrunn av meldingene til lærerne, sier Andersen.
Hun sier at Utdanningsforbundet Oslo er fornøyd med at det er avsatt ekstra ressurser gjennom blant annet Oslo-budsjettet.
Utdanning har vært i kontakt med rektor ved Stovner vgs., Terje Wold, som ikke hadde tid til å kommentere saken.
Vil vurdere å utvise elever
Ifølge VG ble det i 2015 anmeldt 21 ulike voldshendelser ved videregående skoler i Oslo, mot 47 anmeldelser i fjor.
Vikarierende kunnskapsminister Asheim sier til NTB at han blant annet vil se på regelverket for å utvise elever.
– Dagens regelverk er så strengt at man ikke får utvist noen elever som burde vært utvist, sier han.
Men Asheim sier at elever som eventuelt blir sendt ut av skolen skal fanges opp av en annen aktivitet.
Justisminister Amundsen peker på at det må slås hardere ned på kriminalitet og vold i skolen.
– De som er «verstinger», må oppleve at deres handlinger får konsekvenser i andre enden. Det er veldig viktig, sier Amundsen til NTB.
Utdanning venter på Kunnskapsdepartementet på tilsvar på egne spørsmål til Asheim, og har også vært i kontakt med Oslo politidistrikt.