Dette kan du gjøre når det er en forelder som gråter
De fleste er flinke til å trøste barn som gråter, men hva gjør du hvis en av dem som gråter er foreldre til ett barn?
I det svenske tidsskriftet Förskolan har psykoterapeut Lisa Pousette kommet med noen tips til hvordan du kan takle ulike typer gråt.
Tårer har ro-ned-hormon
Hvis en ser på gråt som en form for kommunikasjon, kan en avdramatisere gråten og gjøre situasjonen mindre ladet. Tårene er et tegne på at en person trenger støtte. Det er bra å gråte når en er lei seg.
I tårer finnes et hormon – oksytocin, som virker beroligende og kan være med på at en føler seg roligere etter at en har grått.
Å holde gråten inne tar mye energi fra hjernen.
Tårer på jobb
I noen arbeidskulturer oppfattes gråt som et tegn på svakhet og kan også oppfattes manipulerende. I andre jobbkulturer blir det sett på som noe som er bra og et tegn på følsomhet.
Terapeuten mener at det kan være bra å snakke om hvordan en ser på jobb på hver enkelt arbeidsplass, at en bør sette av litt tid på et fellesmøte er en snakke rom hvordan den enkelte tolker gråt.
Når foreldre gråter
Rådet hvis foreldre begynner å gråte, er å stole på sin egen evne til å trøste.
– Vi mennesker er flinke til å sette oss inn i andres situasjon. Ha ett vennlig blikk og bekreft at den som gråter sikkert har det vanskelig akkurat nå. Er det mulig er det greit å være to, for iblant kan det komme frem vanskelige ting. Da er det bra å være to som lytter som sammen kan finne ut om det er nødvendig å følge opp senere, sier psykoterapeut Lisa Pousette til Förskolan.
Barns om gråter kraftig
Av og til kan ett barn gråte veldig.
– Tenk over om det er naturlig eller om det har blitt en strategi for barnet. Noen barn har ikke fått den anerkjennelsen de behøver hjemme og kan ha lært seg at det eneste som hjelper er å gråte høyt. Når barnet gråter, vis det tydelig at du hører og at du kommer til å hjelpe, men at barnet ikke behøver å gråte. Bekreft barnets behov for støtte, men prøv å lede det til andre metoder for å få oppmerksomhet, sier hun.
Gråt under tilvenning
– Ikke se på gråt under tilvenning på at dere i barnehagen gjør noe galt. Se heller på gråten som et signal. Snakk med foreldrene om de vet hvorfor barnet gråter. Det å lytte til foreldrene kan være med å trygge dem og det kan smitte over på barnet slik at det føler seg tryggere.