I filmen«En Affære» møter vi en kvinnelig gymlærer på 42 år og en elev på 16 som innleder et forhold. - Problemstillingen er absolutt kjent, sier Egil Galaaen Gjølme, førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU. Foto: SF Studios

- Gymlærere kan være mer eksponert for situasjoner som i filmen «En Affære»

Filmen «En Affære» skildrer et forhold mellom en kvinnelig gymlærer på 42 år og en elev på 16. - Kroppsøvingslærere kan være mer eksponert for slike situasjoner, sier fagekspert i kroppsøving, Egil G. Gjølme.

Publisert

Fredag har filmen «En Affære» premiere på norske kinoer. Filmen skildrer et forhold mellom en 42 år gammel nyansatt gymlærer som oppdager at en av hennes egne elever er besatt av henne. Den 16 år gamle eleven Markus, spilt av Tarjei Sandvik Moe, klarer å forføre kroppsøvingslæreren sin Anita, spilt av Andrea Bræin Hovig.

- Jeg hadde et ønske om å lage en film om en relasjon mellom en eldre kvinne og en ung mann, og det mest naturlige stedet for dette er i en skolesetting, sier regissør Henrik Martin Dahlsbakken til Utdanningsnytt.

Han sier at de har fått tilbakemeldinger fra flere lærere som har sagt at de kjenner seg igjen i filmen.

- Det er flere lærere som har sagt til Andrea Bræin Hovig at «jeg har hatt et sånt forhold, jeg vet hvordan det er», sier Dahlsbakken.

 

- Gymlærere mer eksponert

Bræin Hovigs karakter er altså nyansatt lærer i kroppsøving, før hun etter hvert også blir kontaktlærer. Kroppsøvingslærere kan være mer eksponert for slike situasjoner som skjer i «En Affære», sier Egil Galaaen Gjølme til Utdanningsnytt. Han er førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU, og er også ansvarlig for Facebook-siden «Kroppsøving, idrettsfag og fysisk aktivitet i skolen», som tidligere var Facebook-siden for organisasjonen «Landslaget for fysisk fostring i Skolen».

Han trekker frem situasjonene i gymtimene hvor det er naturlig at man har fysisk kontakt med en elev for å demonstrere en øvelse, som en av forklaringene til at gymlærere kan være mer eksponert for slikt.

- Problemstillingen er absolutt kjent, sier Gjølme. Han sier han kjenner til noen eksempler hvor det har blitt en relasjon mellom lærer og elev. 

Gjølme sier det er større sannsynlighet for at noe kan skje hvis læreren er ung. 

 

Gutter og garderobeprat

Tarjei Sandvik Moe spiller eleven som forfører og lar seg forføre av Andrea Bræin Hovigs gymlærerkarakter. Han sier til Utdanningsnytt at han selv ikke har opplevd noe som ligner på handlingen i filmen.

- Men man hører jo historier om slike ting. Det er jo mye prat i garderoben på skolen, f.eks. om attraktive lærere. Jeg tror nok mange gutter er opptatt av å ha den kuleste historien. «Jeg lå med den og den person på fest». Og så kan garderobeprat eskalere til å bli virkelighet, sier Sandvik Moe, mest kjent som karakteren Isak i den populære TV-serien SKAM.

- Hvor sannsynlig er denne historien tenker du?

- Det er absolutt mulig at noe slikt kan skje. Samtidig er det ikke slik at denne filmen tar opp problematikken for å be lærere om å slutte å ligge med elevene sine, sier han.

Sandvik Moes karakter er veldig selvsikker, også når han prøver seg på læreren sin.

- Skal man ta filmen «helt ned til jorda» er det egentlig bare en fyr som prøver seg på en dame. Han bryr seg kanskje ikke så mye om omstendighetene, men er kanskje heller ikke så god på å forstå konsekvensene av det han gjør, sier han.

 

Historier fra virkeligheten

Utdannings oversikt over overgrep i skolen viste at det i all hovedsak var mannlige lærere og skoleansatte som utførte overgrep. Men det har også vært tilfeller hvor kvinnelige lærere utfører overgrep, som i Østfold i 2012  og i Oppland i 2006.

I saken i Østfold sier gutten til Nettavisen at forholdet til læreren, og rykteflommen da forholdet ble kjent, påvirket livet hans på en negativ måte.

- Uten å avsløre for mye av handlingen, Tarjei Sandvik Moe - går det an å si om forholdet får konsekvenser for karakteren din?

- Man følger først og fremst Anitas reise. Seeren vil se at det som skjer ikke er bra for henne. Jeg håper også at man får en bit av Markus’ historie, sier han. 

 

Hvordan hindre slikt?

Overgrepet i filmen «En Affære» er et lovbrudd fordi læreren misbruker sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en elev. Førstelektor Egil G. Gjølme ved NTNU deler noen tanker om hva som kan gjøres for å hindre at slike situasjoner oppstår.

- Det finnes ikke noe fasit, men jeg tenker det viktigste er å ignorere henvendelser eller tilnærminger fra elever. Slik kan du se om det stopper der, og bare late som det ikke har skjedd. Hvis det fortsetter, må man redegjøre for situasjonen, og hvis det eskalerer, må man varsle varsle skoleledelsen at man er utsatt for en slik type kontaktsøking, sier han. 

Han tror lærerutdanningene generelt har en kontinuerlig vurdering av lærerstudenters skikkethet.

Gjølme sier han bruker tid med studentene for å diskutere slike spørsmål. 

- Jeg snakker med studentene, for jeg vet hva som kan skje, og jeg advarer dem om å verken inngå en relasjon, eller etablere kontakt via sosiale medier. Sosiale medier er den store stygge ulven i saken, og kontakt på sosiale medier blir fort misforstått, sier han. 

Han anbefaler lærere generelt å ha lukkede profiler på sosiale medier.  

- Nye lærere blir selvsagt googlet med en gang av elevene. Hvis du har mange bilder liggende ute, så vil de finne ut av det, sier han. 

 

Powered by Labrador CMS