Juss for skoleledere
Dette er boka jeg som rektor har venta på og ønsker velkommen.
Juss for skoleledere
av Herdis Garmann Eriksen (red.)
352 sider
Universitetsforlaget
Skolen har endra seg de siste åra. Dette får betydning for det arbeidet en rektor skal utføre. En rektor i dagens skole bør ha kvalifi kasjoner langt utover det å være «den beste blant likemenn». Mye av arbeidet som utføres i dagens skole, er regulert av lover og forskrifter. I tillegg må rektor holde seg oppdatert på ulike rundskriv og tariff avtaler. Dette er en stor og krevende jobb. Da er det godt å kunne ha noen hjelpemidler å støtte seg til. Denne boka er et slikt hjelpemiddel. Boka er et samarbeidsprosjekt mellom sju ulike forfattere, med Herdis Garmann Eriksen som redaktør. Alle forfatterne har det til felles at de er jurister som er eller har vært ansatt i Utdanningsetaten i Oslo.
I boka blir aktuelle lover og forskrifter gjennomgått. Disse blir belyst med praktiske eksempler og rettspraksis. Eksemplene er slike som enhver rektor vil kjenne seg igjen i. Å sette eksempler fra skolehverdagen inn i en juridisk sammenheng er unikt og til stor hjelp. Det skiller boka fra andre typer oppslagsverk.
Boka er omfattende og har ti kapitler som tar for seg ulike rettsområder. Områdene spenner fra rektors oppgaver som saksbehandler, til å være arbeidsgiver og å ha ansvar for elevenes læring. Dette er oppgaver jeg som rektor må forholde meg til i skole hverdagen. Boka bør ikke leses fra perm til perm, slik jeg ser det. Dette er mer en oppslagsbok som burde ha en sentral plass i enhver rektors bokhylle. Sjøl hadde jeg god nytte av kapittel 4, Rektor/skoleeier som ansvarlig for elevenes læring. Skolen vår hadde tilsyn i skolens arbeid med elevenes psykososiale skolemiljø, jamfør opplæringslovens kapittel 9a i vår. Boka «Juss for skoleledere» var et nyttig supplement i tillegg til folderen Elevenes skolemiljø, utgitt av Utdanningsdirektoratet.
Et fyldig stikkordsregister gjør boka brukervennlig og lett å fi nne fram i. Skulle jeg sette fingeren på noe, måtte det være vedlegga bakerst i boka. De er tenkt brukt som maler, men jeg tror nok de fl este kommuner har utarbeida tilsvarende som helt sikkert er mer konkrete og kanskje også fyldigere enn de boka viser til.
Boka kan også være til nytte for alle som er interessert i skolejuss. Kanskje er den spesielt interessant for tillitsvalgte og medlemmer i skolens rådsorgan. Likevel er det først og fremst til rektorer jeg vil anbefale boka. Den har stor nytteverdi og er enkel å bruke. «Juss for skoleledere» kan hjelpe oss rektorer i våre anstrengelser i å gjøre en god jobb overfor lovverk, elever, foreldre og ansatte. Og det er jo den gode jobben vi gjerne vil gjøre!