Kimer i flokker
Anselig bok om unnselige frø
Frø til verden - Svalbard globale frøhvelv
av Pål Hermansen
Kom forlag 2013
160 sider
I bokas aller siste avsnitt blir Svalbard globale frøhvelv omtalt som «verdens viktigste rom». Intet mindre. Dette er det sikkert flere meninger om, men både teksten og bildene i boka utgjør en overbevisende argumentasjon for denne påstanden.
Bokas tittel, «Frø til verden – Svalbard globale frøhvelv» kan skape en forventning om at boka først og fremst omhandler frøhvelvet på Svalbard, men dette blir spart til de to siste av bokas fem hovedkapitler. Det første kapitlet presenterer frøets funksjon i plantenes formeringsprosess, og viser oss noe den store variasjonsbredden i frøenes størrelse og form, blant annet ved hjelp av forfatterens egne fotografier av frø. Andre kapittel tar for seg utviklingen av jordbrukskulturen, med særlig vekt på perioden etter at industrilandbruket vant frem fra slutten av 1700-tallet.
Pål Hermansen er kanskje best kjent som naturfotograf, og i bokas tredje kapittel, som er tilegnet Svalbard, kommer bildene hans virkelig til sin rett. Her finner vi flere helsides fotografier av svalbardfjellene, isbjørn som fanger sel på smeltende havis, nærbilder av polarrype, svalbardrype og svalbardrein, og ikke minst detaljrike bilder av fargerike planter som vi også kjenner fra Fastlands-Norge, som fjellsmelle, polarsoleie og reinrose.
I bokas to siste kapitler blir vi så bedre kjent med selve frøhvelvet, med tanke på historikk, funksjon og arkitektur, der forfatteren hele tiden viser til prosjektets evighetsperspektiv. Siden den offisielle åpningen i 2008 har frøhvelvet mottatt backupfrø fra flere tusen frøbanker over hele verden. Per november 2012 inneholdt hvelvet nesten 800.000 frøprøver. Det er imidlertid god plass, kapasiteten er på oppimot 4,5 millioner prøver, ifølge forfatteren.
Boka spenner over mange temaer, og bilder fyller det meste av plassen mellom permene. Dette gir ikke rom til dypdykk, men boka vil kunne vekke interesse for å finne ut mer om emner som genetikk, landbrukshistorie og botanikk.