Søppel - hva gjør vi med det?
Søppel. Avfall i en verden av bivirkninger.
Av Thomas Hylland Eriksen
222 sider
Aschehoug
Den som har levd noen år, vet hvordan holdningene til avfall og søppel har endret seg. To skarpe påbud til skoleelever på tidlig 1950-tall: Ikke kast blikkbokser i naturen. Dyr kan skjære seg til blods. Tomflasker må ikke knuses i skog og mark. Glasskår kan fungere som brennglass og forårsake skogbrann. Enkel og grei begrunnelse for avfallshåndtering. I dag skapes nye holdninger fordi avfallshåndteringen krever så mye mer enn før. Søppelberget vokser like raskt som velstandsutviklingen. Her til lands kastes det i dag ti ganger så mye som på 1960-tallet.
Det som før kanskje kunne brukes i en eller annen sammenheng, vrakes eller gis til loppemarked, Fretex eller andre som ser nytten i det mange av oss ikke lenger vil ha. Og ikke minst påvirker det søppelmengden at det er billigere å kjøpe nytt enn å reparere noe gammelt. Hvem reparerer den ødelagte glidelåsen? Dette er bare noen få synspunkter på et samfunnsområde som har blitt stadig viktigere, både lokalt og globalt.
Den skriveføre og spennende professoren i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen retter søkelyset mot dette i sin ferske bok "Søppel. Avfall i en verden av bivirkninger". Lettlest uten å framstå som overflatisk er teksten hans, popularisert uten å miste dybde, når han beskriver søppelets historikk. Han kommer med tallrike eksempler som i tid spenner over hele menneskets historie. Vi vet jo at søppeldyngenes og latrinenes innhold har vært viktige kunnskapskilder for arkeologene i deres kartlegging av menneskets historie. Like interessant er moderne søppelarkeologi som port inn mot vår egen livsform og livsstil.
Her beriker Thomas Hylland Eriksen sin framstilling med en lang, lang rekke med eksempler som ikke bare kaster lys over vårt forhold til konsum, avfall og søppel, men også dypere sett, vår livsform i et hyperindustrialisert konsumsamfunn. Nettopp denne delen av boka er den mest perspektivrike og tankevekkende. Ikke minst fordi vi på så mange måter sitter i søppel- og avfallsklemma. Vår vestlige livsstil forutsetter stort konsum, raskt forbruk og et bruk-og-kast-liv. Et sentralt spørsmål er om vi vil oppleve en økonomisk tsunami som vil rive deler av velstandsfundamentet over ende dersom vi endrer vårt forhold til gjenbruk og søppel? Hylland Eriksen gir oss ideer, utfordringer og solid tankegods. Han er ikke udelt begeistret for kildesortering, gjenbruk og moderne avfallshåndtering. At det letter folks dårlige samvittighet, er nok tilfelle, men løser det dypest sett avfallsproblemene og endrer det noe grunnleggende i vår livsstil? Thomas Hylland Eriksen stiller spørsmålene. Vi må selv vurdere hva vi vil svare.