Språkstimulering

Et sentralt poeng i boka er at de voksne i barnehagen må forholde seg aktivt til barnas språkutvikling.

Lesefrø-prosjektet ble gjennomført 2008 – 2010 i regi av Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Lesesenteret) ved Universitetet i Stavanger og Statens senter for arkiv, bibliotek og museum (ABM.utvikling, fra 1. juli 2010 integrert i Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana), og i samarbeid med utvalgte barnehager og biblioteker.

Denne boka er en slags oppsummering av prosjektet. Et sentralt poeng i boka, framholder forfatterne, er at de voksne i barnehagen må forholde seg aktivt til barnas språkutvikling; ikke minst gjelder dette barn med flere språk som må få hjelp til å utvikle andrespråket i tidlig alder. Forfatterne har valgt koplingen litteratur, lesing og samtale som sentral innfallsvinkel til språkstimulering.

De mener aktiviteter knyttet til litteratur og lesing bør stå sentralt i barnehagens arbeid fordi man da kan stimulere både muntlig og skriftspråklig utvikling; det er aktiviteter knyttet til dette de kaller leseaktiviteter. Disse kan være av forskjellig art, som høytlesning, men også for eksempel iscenesetting av tekster i rollelek.

Ni av bokens ti kapitler handler på forskjellig vis om leseaktiviteter. Det tiende kapitlet handler om hva som kan gjøres for de barna som velger bort disse aktivitetene. De som velger bort, kan jo hjelpes til å velge lesing likevel, men det krever en spesiell innsats fra barnehagepersonalets side.

Forfatterne har skrevet en lett-tilgjengelig, konkret og praktisk bok for førskolelærere, bibliotekarer og studenter. Trude Hoel er universitetslektor ved Lesesenteret, Gunn Helen Ofstad Oxborough, utdannet førskolelærer, er doktorgradsstipendiat samme sted, og Åse Kari H. Wagner er førsteamanuensis og leder for senteret.

Trude Hoel, Gunn Helen Ofstad Oxborough og Åse Kari H. Wagner

Lesefrø – Språkstimulering gjennom leseaktiviteter i barnehagen

Cappelen Damm 2011

ISBN 978-82-02-33898-5

145 sider

 

Powered by Labrador CMS